Business is booming.

Скъп велосипед издал арестувания за подкуп полицейски шеф в Разград

0

- Advertisement -

Началникът на дирекция „Миграция“ към ОД на МВР – Разград започнал да ходи на работа със скъп велосипед и така насочил вниманието към себе си на служители на ДАНС, разкри окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров на брифинг.

Дирекция „Миграция“ се помещава в една сграда с местното подразделение на ДАНС и именно скъпата придобивка е дала повод за проверката. Така впоследствие е разкрита престъпна схема за посредничество при набиране на кандидати за получаване на виза тип D за дългосрочно пребиваване в България. С този документ се ускорява чувствително получаването на български паспорти и свободното придвижване в рамките на ЕС за 90 дни. От схемата, която е действала поне от 1 година, са се възползвали над 100 души. Задържаният полицейски шеф е получавал по около 200-300 евро, а понякога дори 2-3 хиляди евро на човек. „С малки суми, но редовно“, по думите на окръжния прокурор.

„Схемата е следната – турски граждани, които не могат да се добият с визи категория D или българско гражданство, са се свързвали с жена с двойно гражданство, която намирала истински адреси на територията на Разград и Шумен. Правила е предварителни разговори на собствениците на адреси, след което ги е представяла пред шефа на отдел „Миграция“ като кандидати за желаещи за визи категория D. Полицейският шеф обаче не е правил ревизия дали отговарят на условията и дали има такава уседналост“, заяви Тихомир Тодоров. Той допълни, че шефът на отдел „Миграция“ изобщо не е съзнавал, че по този начин открехвал вратата за ЕС на криминални лица и дори потенциални терористи.

По случая са задържани общо седем души, сред които служителка на българското консулство в Истанбул, адвокат, двама застрахователи и две преводачки от Шумен. Предстои да се поиска от съда постоянното задържане на поне трима от тях. Отделно продължава да се издирва братът на един от застрахователите.

В къщата на провинилия се служител на МВР пък са открити над 60 незаконни боеприпаси, както и димна граната. Самият той е арестуван при получаването на подкуп.

Наказанието за подобно престъпление е от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече