Business is booming.

Министър Гвоздейков: Смених ръководството на БДЖ заради безхаберието

0

- Advertisement -

Със 70 години закъснява развитието и реформата в БДЖ. Смених ръководството на БДЖ заради резултатите и безхаберието. Европрокуратурата проверява изпълнителите на проекти. Някои си затваря очите за определени критерии. Възложител е НКЖИ, а изпълнителите са фирми, които създават консорциуми, защото не отговарят на изискванията. Някои от участниците фалират и възлагат дейности на подизпълнители. Резултатът е похарчени милиарди и няма направено нищо. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков за „Здравей, България“ по Нова тв.

Според него до края на 2026 г. планът е да приключат всички инфраструктурни проекти, така че жп транспортът да е по-бърз. „Ползваме сериозен финансов ресурс от инструменти за инвестиции и не можем да покажем резултат. Положението е трагично. Искам да се извиня на ощетените от железопътния транспорт. Хората не заслужават това отношение. Нека от днес да ни светва червената сигнална лампа, че това не може да продължава и не бива да позволяваме това да се случва. Визията ми е стартиране на модернизацията отсега“, заяви той. И допълни, че европрокуратурата разследва усвояването на проекти от БДЖ.

По думите му подвижният състав трябва да се движи с максимална скорост 160 км/ч. „Това ще позволи разстоянието София – Пловдив да може да се изминава за един час. Дистанцията от София до Бургас трябва да бъде изминато от 3,5 часа максимум. При максимална скорост 160 км/ч това е, което може да се направи и ще бъде успех. Ландшафтът не позволява по-висока скорост, подобряваме старите трасета. Където в момента се извършва ремонт ограничението е 30 км/ч. Не търпя такова безхаберие и съм поел инициатива да започнем да подобряваме комфорта. Така че сме изпратили писма до доставчиците на подвижен състав, за да осигурят такъв дори и втора употреба, който е сравнително ново поколение, за да модернизираме наличния“, обясни Гвоздейков.

Закъснелите полети

Министърът коментира, че е възложил проверка чрез ГВА, а мерки вече са предприети, предстоят и санкции. „Не сме налагали контрол, защото досега така е било изгодно, но след смяната на ръководството нещата се промениха“, обясни той.

Системата за въздушна помощ

„Първият хеликоптер трябва около 15 декември да бъде наличен. В началото на септември на обучение заминават първата група от пилоти и инженери. В края на годината трябва да имаме лицензиран авиационен оператор и през януари 2024 г. да можем да извършваме медицинска услуга. През 2026 г. цялата страна трябва да разполага с въздушна медицинска помощ“, подчерта Гвоздейков.

Мерки за нарушителите на пътя

„Трябва да покажем на обществото, че за нарушителите има безкомпромисни санкции. Подкрепям отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори. Аз съм „за“ строги наказания, за да има дисциплина, а това е и превенция“, отбеляза министърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече