Business is booming.

2 млрд. лв. европари отиват за Стара Загора, Перник и Кюстендил

0

- Advertisement -

Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикуваха днес дългоочакваните планове за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Дългоочаквани не само, защото става дума за инвестиране на над 2 млрд. лв. европейски средства, а и защото засягат съдбите на десетки хиляди души в България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на днешното правителствено заседание.

През следващите седмици тези териториални планове ще бъдат обсъдени и по регионите и със социалните партньори, така че да могат да се чуят всички предложения и където е необходимо да бъдат допълнени и изпратени до края на септември в Европейската комисия за обсъждане. До края на годината се очаква да бъдат приети след провеждане на преговори, така че да можем да стартираме дейностите и да започнат инвестициите, поясни Денков.

По думите му тези планове предвиждат редица мерки, не просто свързани със запазването на работни места, а за развитието на регионите по най-съвременен технологичен и съвременен начин. Това значи, че министерствата на енергетиката и на регионалното развитие през следващите години трябва да работят в много тясно сътрудничество с министерството на икономиката и министерството на иновациите и растежа, за да могат да бъдат привлечени инвеститори, посочи Денков. Трябва да се работи и с министерството на образованието и с това на труда и социалната политика, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, а където е необходимо да се адаптира образователната система с професионалните гимназии и висшите училища, така че те да могат да се реализират по най-добрия възможен начин, каза министър-председателят.

Денков посочи, че в териториалните планове е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, също така възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които могат да бъдат различни и да допълват въглищните централи. В плановете са предвидени също възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение, производство на батерии, на нови технологии, електролизьори за производство на водород, каквито в България в момента няма, каза Денков. Той поясни, че идеята е да използваме по възможно най-добрия начин тези средства, да съчетаем европейските инвестиции с частни, за да може тези региони не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България.

Очаква се министрите да обсъдят спешната помощ по въздух. Преди дни премиерът Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер в началото на 2024 г.

Министерският съвет вече определи шест оперативни бази за спешна помощ по въздух. Съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.

До момента страната ни е обучила около 90 лекари и медицински специалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече