Business is booming.

Внимание! Лаймската болест може да се сбърка с дерматит!

0

- Advertisement -

Лаймската болест може да се сбърка с дерматит или алергична реакция, а в напреднал стадий – с тежко неврологично заболяване. Това каза в интервю за БНР проф. д-р Георги Попов – началник на Клиниката по инфециозни болести в „Софиямед“.

По думите му големият брой кърлежи тази година се дължи на първо място на промяната в климата:

„Тази пролет и началото на лятото беше доста влажно, с високи температури. Именно тази влажност и топлина създават добри условия за развитие на кърлежите“.

Според него подобрената здравна култура сред българите е допринесла за по-голяма диагностика на лаймската болест. Той подчерта, че заболяването не е животозастрашаващо:

„Тази болест не е така остра, животозастрашаваща, тежка. Тя е бавна, мързелива, с времето симптомите се натрупват, но в началото те са дискретни и човек не им обръща внимание“. 

Болестта протича еднакво и при деца, и при възрастни, каза проф. д-р Георги Попов. При децата обаче трудностите са повече при диагностиката и лечението, отколкото в трудното протичане на заболяването. Специалистът отбеляза още, че заболяването е лечимо във всичките му фази.

Марсилската треска също е разпространена, но не в такава степен като лаймската болест, посочи още той. В предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ проф. д-р Попов обясни какви са симптомите на тази болест и за какво трябва да се следи.

И в България има случаи и на западнонилска треска, каквито информации дойдоха и от Гърция. Това заболяване е недостатъчно добре диагностицирано у нас, смята докторът. По думите му леките форми ротичат с грипоподобна симптоматика.

Типичните за лятото вируси се завръщат с пълна сила, отбеляза още проф. д-р Георги Попов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече