Business is booming.

Докато тук разтягаме локуми: Румъния дава 1300 лв., ако си върнеш старата бричка

0

- Advertisement -

Докато у нас правителства и парламенти предимно разтягат еко локуми за справяне с остарелия автопарк, Румъния действа по въпроса за мръсния въздух. 

В Румъния вече е в ход поредна програма, която насърчава с финансови стимули водачите да се откажат от вехтите замърсяващи околната среда автомобили.

Тя предвижда даване на 3000 леи бонус на всеки, който бракува МПС-то си, прехвърлило 15 години и неотговарящо на екоизискванията. Сумата е равна на 1200-1300 лв. Отпускането на поощрението не задължава собственика да си купи нова кола, пише „Сега“.

Програмата за намаляване на броя на старите коли се нарича Rabla – румънската дума за „трошка“, „таратайка“, „бричка“. Всъщност сегашната – Rabla Local, надгражда други подобни схеми, стартирали още през 2017 г. – Rabla Classic и Rabla Plus. По първата всеки, който предаде в автоморга старата си кола, получава субсидия от 6500 леи (1420 евро), а ако си купи нов автомобил с емисии на СО2 под 98 г/км, получава още 1500 леи. 

Пак в духа на обновяване и „позеленяване“ на автомобилната „армия“ бе въведена и субсидия до 11 420 евро за шофьорите, които решат да си купят изцяло електрически автомобил, и до 5820 евро за предпочелите плъг-ин хибрид.

Бюджетът на новата програма за бракуване на стар и замърсяващ автомобил е 240 млн. леи. Той се осигурява от Фонда за околна среда и от местните власти. Именно заради включването на общините новата мярка се нарича Rabla Local – „местна таратайка“. Около 500 общини са заявили участие.

Под условие

Колата, която ще бъде предадена за рециклиране, трябва да е вписана в общинския регистър, да е на поне 15 години, да е със стандарт за замърсяване Евро 3 или още по-нисък. Собственикът трябва да е адресно регистриран в общината, където кандидатства за „бонуса“. Освен това не бива да има просрочени задължения  – данъци, такси, глоби – към държавния и местния бюджет. И още нещо – колата трябва да е цяла – не може примерно да е със свален двигател или да липсват други основни компоненти.  

62% от румънските домакинства имат поне по една кола, като 45% от автопарка е на възраст над 11 години. Проучване на Румънския институт за оценка и стратегия показва, че 54% от колите са с дизелови двигагели, 36% са на бензин, хибридите са 2%, електромобилите – едва 1 процент.

И морков, и тояга

Насърчителните схеми не са единствения лост за борба с мръсния въздух. Пpeз 2020 г. Бyĸypeщ зaбpaни влизaнeтo нa cтapи aвтoмoбили в цeнтъpa. Румънската столица се слави като един от европейските градове с най-тежки задръствания. Зapaди тoвa, a и зapaди ocтapeлия aвтoпapĸ, тук често ce oтчитaт тревожно високи стoйнocти нa зaмъpcявaнe нa aтмocфepния въздyx.

Ето защо oбщинcĸият cъвeт нa Бyĸypeщ реши да въведе рестрикции. Oт 2020 г. coбcтвeницитe нa нaй-зaмъpcявaщитe ĸoли вeчe нe мoгaт дa шoфиpaт в централните части на града. Ограниченията засягат не само местните жители, но и идващите от други градове и страни. Пришълците със стари автомобили трябва да плащат дневна такса, ако искат да ги ползват в столицата. 

Ползи 
Правителството в Букурещ твърди, че като поощрява покупките на нови еко автомобили, то осигурява повече приходи в бюджета, и че постъпленията от ДДС и други налози, свързани със сделките с МПС-та, всъщност надхвърлят средствата за финансиране на „зелените“ програми. Румънската автомобилна индустрия също печели от курса към подмладяване на колите. 

Cпopeд мecтнитe влacти мярката е „3 в 1“ –  по-малко вреди емисии, по-малко парникови газове, по-малко катастрофи.

„Oĸoлo 100 000 pyмънци щe ce възпoлзвaт oт тaзи пpoгpaмa oщe в caмoтo нaчaлo“, ĸoмeнтиpa pyмънcĸият миниcтъp нa oĸoлнaтa cpeдa Mиpчa Фeчeт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече