Business is booming.

Заради промяната в климата: Европа заплашена от тропически болести, пренасяни от комари

0

- Advertisement -

Промяната на климата може да доведе до разпространение в Европа на вируси, пренасяни от комари, писа испанското издание ABC. Според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) през 2022 г. е премината червената линия на случаите на тропически болести, като заразяването е станало на Стария континент.

Регистрирани са общо 1113 заболели и 92 смъртни случая от западнонилска треска, което е най-високият брой от пиковата година 2018 г. насам. Най-много заразени миналата година е имало в Италия – 723 случая. Случаите на треската денга в Европа са 71 през 2022 г., което се равнява на общия брой на тези пациенти между 2010 и 2021 г.

ООН вече предупреди, че климатичните промени „застрашават“ европейските страни, които могат да се сблъскат с „рекорден брой инфекции“, пренасяни от тези насекоми.

Според изданието става въпрос за болести като треска денга, чикунгуня, вируса зика, пренасяни от тигровите комари (Aedes albopictus) от Югоизточна Азия.

В Европа през 2013 г. тигрови комари са открити в осем държави от ЕС, а през 2023 г. – в 13 държави.

Сара Делакур, професор във Ветеринарния факултет на университета в Сарагоса, обяснява, че „епидемиологичният сценарий в Европа се е променил в резултат на климатичните промени, което е довело до увеличаване на популацията на комари, способни да пренасят болести. „И все пак това не означава, че ще има епидемия от болести …, рискът обаче е налице“, отбеляза тя.

Епидемиологът Селин Госнер обяснява, че средиземноморският климат се е превърнал в най-подходящата среда за тигровите комари, така че „не е изненадващо, че броят на случаите на денга се увеличава“.

През последните години „инвазивни видове комари“ се появяват в „райони на ЕС, които преди това не са били засегнати“, казва Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. „Ако това продължи, ще има повече заразени и евентуално смъртни случаи от болести като треска денга или западнонилска треска“, заяви още тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече