Business is booming.

Климатолог: Горещините свършват, август ще е топъл и приятен

0

- Advertisement -

В ефира на “Нашият ден“ доцГеорги Рачев, климатологзасегна въпроса за летните горещини и техният характер. Той посочи, че те вече са се превърнали в „новото нормално“. Не сме свидетели на нещо безпрецедентно или невиждано, тъй като температурите продължително се повишават през последните години. Това явление нараства паралелно с дейността на човека.

Доц. Рачев предупреждава, че най-тревожното е липсата на исторически аналози, които да ни помогнат да предскажем какво ще последва след време.

Метеорологичните промени и природните бедствия…

Климатологът коментира и други метеорологични явления, които се проявяват често в Европа. Подобни временни ситуации, като силния вятър и студените фронтове, не са нещо изключително ново. Той припомни случаи на наводнения и катастрофи, които са се случвали през годините. Наблюдава се промяна в някои характеристики на тези явления, като например съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем.

Според него е очевидно, че климатът не е стационарно явление, което подчертава важността на продължаващите научни изследвания и наблюдения в областта на метеорологията.

Прогнози за бъдещето…

Завършвайки интервюто, доц. Рачев сподели прогнози за предстоящите дни. Очаква се затопляне в четвъртък сутринта след кратко застудяване през нощта. През август месец се очертава топло време, но не се предвиждат продължителни периоди с температури до 40 градуса. Съсредоточаването на летните валежи в по-малко дни, но с по-голям интензитет и обем, също е част от очакваните промени. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече