Business is booming.

Скандал! Изтриха снимка от роженския събор заради знамето на Украйна, после я върнаха

0

- Advertisement -

Снимка на болградска фолклорна група в официалната страница на Роженския събор „Рожен – събор на народното творчеството и животновъдство“ предизвика скандал в социалната мрежа, информира OFFNews. Кадърът, на който състави на българи от Болград позират с украинското знаме, първоначално е споделен, а впоследствие – свален с мотива, че „дразни“ хората, а след часове върнат отново на страницата с възторжен анонс:

Рожен събира българите от цял свят!

Така е било, така и ще бъде!

Съборът се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

„Само една снимка, тази снимка, от Рожен – събор на народното творчество и животновъдство, на три колектива от Болград, Украйна, стана заплаха за организаторите. Само за няколко часа я сложихте и я прибрахте от официалната си страница. Не се страхувайте от снимки, от нас и нашето знаме, ние сме тук с културна програма.  Ние ще се приберем с гордо вдигната глава, с любов към родината и прародината. Имаме достатъчно сили, воля и търпение за да оцелеем и в тази „война“. Да живее Украйна! Да живее България!“, написа Жана Суслина, участник в събитието. (Впоследствие постът ѝ беше заключен.)

Оказа се, че снимката е била върната на роженската страница след намесата на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова.

„Малко късно, малко колебливо, малко и с махване на пръчката на феята Erato – снимката на украинските българи с български носии и украинското знаме се върна обратно на страницата на събора в Рожен, който не е на Митрофанова, а е подпомаган от държавни институции и общини. Рожен и Родопите са на всички българи“, написа в мрежата Николай Стайков.

„Да махнеш снимка, после да я върнеш – българи от Украйна – да не знаеш какво да правиш с тях – да им се радваш ли, да ги гориш ли – така е, мили мои, руската пропаганда е крайна и националистическа. Сърбайте сега каквото надробихте. Рожен обединява! Рожен събира българите от цял свят! Така е било, така и ще бъде!“, заключава коментар под публикацията на във фейсбук страницата на събитието.

На събора наред с българските национални знамена и тези с надпис „Свобода или смърт“ се веят и руски национални знамена – съобщава БТА. Руските се продават по 14 лева.

Събират се и подписи за референдум срещу „джендър идеологията“, допълва телеграфната агенция.

Съборът продължава и в неделя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече