Business is booming.

Румен Радев: Всеки ден от войната в Украйна води до жертви и разрушения, трябва да се търси мирно решение

0

- Advertisement -

Конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от неговия пресцентър в отговор на медийни запитвания.

Изрично се подчертава, че тази позиция на държавния глава е известна.

Румен Радев смята, че захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.

Във връзка с това президентът изтъква, че е „дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право“.

Медийният интерес към мнението на президента за войната на Русия в Украйна нарасна след неговото изказване от Роженските поляни в петък. Тогава, помолен за коментар на резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и българската позиция, държавният глава каза, че изпращането на военна помощ за Украйна задълбочава конфликта и увеличава риска за националната ни сигурност. В допълнение отбеляза, че колкото повече оръжия се изпращат на фронта, толкова повече са жертвите и разрушенията във войната.

Най-много коментари събудиха думите на Румен Радев, че „Украйна настоява да продължи да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа“. Във връзка с това президентът добави, че военният конфликт има и икономическо, социално и политическо измерение и представлява заплаха и риск за всички европейски страни.

Своя позиция (по всичко личи в отговор на казаното от българския президент) изрази и украинското посолство в България. От страницата си във фейсбук дипломатите заявиха, че „най-много Украйна иска мира, а именно агресора настоява да води война!“

Посолството на Украйна у нас „категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет.“

От украинската мисия наричат – и това е официална позиция на Киев – Русия „държава терорист“, която „продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече