Business is booming.

Боян Расате осъден на пробация и глоба за нападението над ЛГБТИ активист

0

- Advertisement -

Бившият кандидат за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, е осъден на „пробация“ за срок от 6 месеца заради нанесена на лека телесна повреда на ЛГБТИ активист. Едновременно с това ще плати на нанападната Глория Филипова обезщетение в размер на 2000 лв. за претърпените от нея неимуществени вреди, съобщи във Фейсбук Силия Петкова, адвокат на потърпевшата.

По време на кампанията си за президент преди две години Боян Расате беше задържан, след като в група с други мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочупен. Тогава софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Расате за хулиганство с особена дързост и цинизъм, както и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова – служител във Фондация „Ресурсен център Билитис“.

През целия процес защитната теза на Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на „посещението му“ сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен. На първа инстанция Софийски градски съд на практика го освободи от наказателна отговорност, като го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда. Единствено го осъди на 3000 лв. глоба за това, че в съучастие с неизвестни по делото лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Софийският апелативен съд обаче отмени присъдата на Софийски градски съд и призна Расате за виновен в нанасяне на лека телесна повреда, обяви днес адвокат Силвия Петкова. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече