Business is booming.

Ще разследват ли за пране на руски пари Анелия Маринова, която се гласи за шефка на въздухаплаването?

0

- Advertisement -

Анелия Маринова, която се бори да седне в директорското кресло на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД „ГВА“), трябва да бъде разследвана и подведена под отговорност за пране на мръсни руски пари, вместо да мечтае за кариера по върха на държавата, разкри информатор на Narod.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.

Анелия Георгиева Маринова, ползваща и името Анелия Георгиева Кръстовчева, работи за руснак, продавал самолети на талибаните и съдружник на международния трафикант на оръжия и наркотици Виктор Бут.

До края на юни 2023 г. Анелия Маринова беше вписана в Търговския регистър като прокурист на „Флай2Скай“ ООД – българска чартърна авиокомпания, и на „Аеровиста Инженеринг“ ООД – дружество с лиценз за Part 145 издаден от ГВА. Маринова също беше и одобрен Постхолдер (отговорен ръководител) във „Флай2Скай“ ООД. И двете фирми са от обръча на руски аферист.

Тези дружества са под контрола на милионера с бизнес в Дубай Апанди Ахмаевич Лахиялов, съдружник на международно известния търговец на оръжия Виктор Бут, наскоро освободен от затвор в САЩ.

По онова време Апанди Лахиялов е инвестирал приходите от своята съвместна дейност с Виктор Бут, като е закупил няколко самолета „Боинг“ и „Еърбъс“, които отдава под наем чрез своето дружество „Аеровиста ФЗЕ“, ОАЕ https://www.aerovista.aero/ и чрез други свои фирми.

През 2017 и 2018 г. руският гражданин Апанди Лахиялов пренася своята дейност в България. Той е собственик на няколко български и офшорни дружествата:

– Флай2скай ООД, ЕИК 202853045,- чартърна авиокомпания регистрирана в България, лицензирана от ГД „ГВА” към Министерството на транспорта

– Айм Капитал ЕООД, ЕИК 204963992

– Аеровиста ЕООД, ЕИК 205359525

– Алг Аеро България ЕООД, ЕИК 205600086

– Аеровиста Инженеринг ООД, ЕИК 205369448 /лицензирана от ГД „ГВА” да извършва ремонтни услуги в авиацията и търговия с авиационни части/

– Aerovista FZE, UAE

– Aerovista Group Ltd., British Virgin Islands, (owner of Aerovista FZE, UAE)

– ALG Aero Ltd., Malta

– Aim Holding International Ltd., British Virgin Islands

– Avion Asset Management Ltd.

С други думи, в България постъпват пари от негови офшорни фирми със съмнителен произход, а приходите от законна летателна дейност на „Флай2скай“ ООД се изнасят към фирмите на Апанди Лахиялов в Дубай. Това в много държави се нарича „пране на пари”.

Освен това в началото на 2022 г. във връзка с войната на Русия срещу Украйна ЕС и САЩ налагат санкции върху дейността на всички руски дружества, опериращи в областта на авиацията, предоставяне на авиационни ремонтни услуги и търговията с авиационни резервни части към руски лица и фирми. Именно в такава фирма работи Анелия Маринова, която ясно иска да оплете в мрежите си и българската гражданска авиация.

Това се вижда в Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна

Във връзка с наложените санкции руският гражданин Апанди Лахиялов се опитва прикрие своето участие в българските фирми, като прехвърля своите дялове от „Флай2скай“ ООД и от „Айм Капитал“ ЕООД на свои служители, които работят повече от 20 години в неговите дружества в Дубай. Дружествените дялове обаче са продадени на изключително ниска стойност – т.е. не са платени от „новите собственици”. Очевидно е, че това са фиктивни сделки, които дават законова възможност на Апанди Лахиялов да продължи далаверите си в разрез с наложените санкции.

ЕТО СДЕЛКИТЕ:

Договорите за прехвърляне на дялове от страна на Апанди Лахиялов:

1. „Флай2скай“ ООД, ЕИК 202853045, е вписано с капитал в размер на 441,000 лева.

Собственици на „Флай2скай“ ООД са следните дружества:

– АЛГ АЕРО БЪЛГАРИЯ ООД, ЕИК 205600086, уставен капитал 10 лева.

Размер на дяловото участие във „Флай2скай ООД“ е 224 961 лв.

И

– АЕРОВИСТА ЕООД, ЕИК 205359525, отново с капитал 10 лева. Размер на дяловото участие във „Флай2скай“ ООД: 216 139 лв.

Какви са фактите:

– 90% от капитала на АЛГ Аеро България ООД са собственост на руския гражданин Апанди Лахиялов чрез неговото българско дружество Айм Стандард ООД, ЕИК 204138851.

– 100% от Аеровиста ЕООД са собственост на Анжелика Лахиялова, гражданин на Русия и съпруга на Апанди Лахиялов.

Заради наложените санкции от ЕС и САЩ:

– Айм Стандард ООД, представлявано от Апанди Лахиялов, продава на Матеос Гобена (гръцки гражданин и негов дългогодишен служител) своите дялове от Алг Аеро България ЕООД за сумата от 9 лева.

– Анжелика Лахиялова продава на Джумбер Якубадзе, който е с украински паспорт и служител на Апанди Лахиялов, своите дялове в Аеровиста ООД за сумата от 10 лева.

С други думи, 100% от капитала на „Флай2скай“ ООД е продаден за 19 лв.

2. Айм Капитал ЕООД, ЕИК  204963992 с вписан капитал в размер на 10 092 668 лв.

На 29.03.2022 г. Апанди Лахиялов прехвърля всички свои дялове с номинална стойност от 10 092 668 лв. на своят служител Джумбер Якобадзе. В договора не е упомената цена. Това се прави, когато цената е различна от пазарната. Ако се направи проверка от НАП или от ДАНС, ще се установи, че реално плащане няма и че дяловете са прехвърлени на много ниска цена.

Очевидно е, че това са фиктивни прехвърляния имат за цел да заобиколят санкциите на ЕС и САЩ.

Очаквано – новите „собственици” Матеос Гобена и Джумбер Якубадзе са служители на Апанди Лахиялов от 20 години в неговата фирма Аеровиста ФЗЕ, Дубай /www.aerovista.aero/ и в други негови фирми.

– Очевидно е, че дяловете на авиокомпанията „Флай2скай“ не струват 19 лева – това се вижда, като се прегледат финансовите отчети на дружеството. Ако дяловете струваха 19 лева, нито ББР щеше да им предостави кредит от 9 млн. евро, нито ГД „ГВА” щеше да предостави на „Флай2скай“ ООД свидетелството за авиационен оператор.

Странно е защо ГД „ГВА” към Министерството на транспорта и съобщенията и Българската банка за развитие си затварят очите и допускат да бъде извършвано това нарушение на закона!

За да е пълен кошмарът, през май 2022-а нашето транспортно министерство предоставя субсидия на Апанди Лахиялов, за когото работи кариеристката Анелия Маринова.

Министърът на транспорта в кабинета на ПП Николай Събев – Ники Еконта и Христо Щерионов, тогава директор на ГД ГВА, предоставиха безвъзмездна държавна помощ на българските авиокомпании за борба с постковид кризата. Така на „Флай2скай“ ООД, през която се перат мръсни руски пари, е зарадвана със сума в размер на 2 949 000 лева.

Тази субсидия към „Флай2скай“ ОО, обаче, е предоставена в нарушение на санкциите наложени от ЕС и САЩ против Русия с Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна, поради това, че фирмата е собственост на руският гражданин Апанди Лахиялов.

Той е прикрил своята собственост чрез прехвърляне на своите дружествени дялове на своите служители Джумбер Якобадзе и Матеос Гобена, но е пределно ясно, че това фиктивно прехвърляне на дялове е направено единствено за да се заобиколят наложените санкции на ЕС и САЩ, а също и за да могат да получат тези безвъзмездни държавни средства.

Чрез предоставяне на тази субсидия на „Флай2скай ООД“, реално собственост на руският гражданин Апанди Лахиялов, Министерството на транспорта на България и ГД „ГВА” са нарушили санкциите наложени от ЕС и САЩ против Русия с Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

Време е управляващите да отворят очи и да пресекат международната афера с пране на пари от фирмата на Анелия Маринова, вместо само да говорят празнословия и да дават кухи обещания за „евроатлантическата ориентация“ на България, завърши информаторът на Narod.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече