Business is booming.

Учителка нарече ученик „прост нещастник“

0

- Advertisement -

Учителка по математика нарече в час осмокласник „нещастник“ и „прост“. След това призна, че е изрекла обидите и се извини на майката. Директорката на училището обаче се обиди на ученика.

За случая от Априловската гимназия в Габрово разказа Нова тв.

Учителката вдига ученика на дъската за поставяне на годишна оценка и му дава две задачи – квадратно уравнение и дробно уравнение. Осмокласникът Крум започва да решава и в един момент пита: „Така ли е, госпожо?“. Вместо отговор на въпроса си чува, че е „нещастник“, че е „прост“ и други обидни квалификации, които казва, че не е чувал на български. След това му пише двойка за годината.

Крум не разбира обидите, защото е роден във Великобритания. По време на пандемията от коронавирус родителите му Илко и Нина Цаневи решават да се върнат в родна България и да заживеят в Габрово. В чужбина са живели 20 години. На Крум му е трудно да се интегрира. Той учи български по време на локдаун.

След случилото се в класната стая осмокласникът излиза от нея и се обажда на родителите си. Майката отива в училището, за да разбере какъв е проблемът. Учителката признава, че е сбъркала и се извинява.

От ръководството на Априловската гимназия потвърдиха казаното от родителите, но не и че Крум е нарочен от учителката си въпреки двойката за годината – както смятат родителите.

Според директорката Елвира Христова проблемът бил, че ученикът говори по-добре английски език от български. На възражението, че ученикът няма слаби оценки по български тя отвръща, че това „явно е решение на колегата по БЕЛ, който е преценил така“, въпреки че детето има „положителни, но крайно незадоволителни резултати“.

Родителите на Крум предполагат, че детето е нарочено, защото четири месеца след началото на учебната година баща му е привикан за очна ставка с учители, но не заради дисциплината, а защото учителите имали оплаквания, свързани с трудности на Крум по математика и немски език.

„На срещата учителката по математика се обърна към мен пред всички учители, директорката и класната и каза: „Крум не знае таблицата за умножение. Не знае 1х1, 3х2 и др.“, разказа бащата. Само че ученикът я знае. Пред Нова тв отговаря на всяка поставена му задача. На срещата с бащата е намекнато и че Крум не е за това училище.

„Останах с впечатление, че ние трябва още веднага да го отпишем. Че го поставяме в стресираща обстановка и че той не е за това училище“, посочва Илко Цанев.

В крайна сметка родителите не отписват момчето, а то започва частни уроци, за да подобри българския си език, немския и математиката.

Сега Илко и Нина Цаневи сериозно обмислят да отпишат момчето, но не и преди да излязат резултатите от поправката на Крум по математика.

След всичко случило се се оказа, че и директорката е обидена, но на… осмокласника. Тя твърди, че Крум е написал вулгарен коментар под публикация на майката му. Нина Цанева споделя снимка на писмено становище, изпратено на родителите на Крум, в което обяснява, че „е ценен житейски урок да приемеш извинение от някой, който те е обидил“, на което осмокласникът отговаря „О, извинявай, Елвира“. 

Предстои етична комисия да разгледа и поведението на учителката по математика, и коментара на Крум Цанев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече