Business is booming.

ДПС със сигнал до прокуратурата срещу руски бизнесмен, близък до Кремъл

0

- Advertisement -

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.- председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид внесоха в деловодството на Народното събрание сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове, съобщиха от пресцентъра на политическата партия.

„Сигналът е във връзка с публично разпространена в медиите информация (материал от 03.07.2023г. в сайта www.mediapool.bg със заглавие „Синовете на близък до Кремъл бизнесмен може да получат българско гражданство“)“, пишат от ДПС.

В сигнала се настоява да бъде извършена проверка дали руският гражданин Роман Савушкин, правомерно е придобил българско гражданство през 2019 година, след като в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев.

Друг въпрос, на който се търси отговор е, участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021 г. молба за получаване на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Хамид Хамид обясняват, че нуждата от тази проверка е обусловена от продължаващите спекулации по темата „златни паспорти“ и съмненията за неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени.

В случай, че при извършената проверка бъдат установени нарушения от конкретни лица на законовите процедури при получаване на българско гражданство от Роман Савушкин, респективно от неговите роднини по пряка низходяща линия (при които процедурата все още не е завършена), молим да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, настояват Карадайъ, Пеевски и Хамид.

В края на миналата година от ДПС поискаха да научат резултата от проверките на ДАНС и прокуратурата за инвестиционното гражданство след приетите ограничения за издаването на така наречените „златни паспорти“ и възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече