Business is booming.

Гешев прави движение „Справедливост за България“

0

- Advertisement -

Бившият главен прокурор Иван Гешев, който беше отстранен от ВСС предсрочно, обяви създаването на гражданско, родолюбиво движение „Справедливост за България“. По думите му то може да стане партия едва когато го освободят като прокурор, което трябва да направи Висшият съдебен съвет. Към момента законът не му забранява да участва в граждански движения, обясни той.

Намерението си да стане политик, след като ВСС го освободи, Гешев обяви във видеобръщение във Фейсбук, където на живо отговаряше на въпроси на граждани и журналисти, предварително изпратени на пощата му или в социалната мрежа.

Планираната жива връзка обаче беше прекъсната заради спиране на електричеството, а Гешев разтълкува това като саботаж и страх от страна на онези, които искат да го отстранят. Така той успя да говори не повече от час и обяви, че тръгва на обиколка из страната, където лично ще отговаря на хората очи в очи.

Гражданското си движение Гешев описа като консервативно и насочено срещу неолиберални идеологии, като посочи, че застъпва тезата за Европа на отечествата. Подчерта, че е решен да маха „робския синдром на Големия брат, който и да е той“ и че няма да се подчинява на посолства. По думите му за това унижение сме си виновни самите ние.

От изявлението му в началото на видеовръзката стана ясно още, че застава зад решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция. Според него „управляващата върхушка е виновна за моралния и икономическия срив в родината, демографската катастрофа и за стотици хиляди, предпочели да емигрират“.

„Те върнаха мутрите и мутренските години и страшния ръст на битовата престъпност, те трансформираха милиарадите активи от националното ни богатство“, каза още Гешев.

Гешев каза още, че след като най-после бъде приета оставката му като редови прокурор, ще „застана заедно до хората в името на съхраняването на българската национална идентичност“.

„Най-важното за мен е прекият контакт с хората, да имаме възможността да участваме пряко в държавното управление. Управляващата класа винаги е искала да ограничи това право, но никога България не е била поставяне в такова унизително положение“, настоя той.

По думите му Народното събрание се крепи само защото е превърнато в убежище за имунитети.

„Едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Решенията за съдбата на България се диктуват от чужди корпоративни интереси, никой не мисли за България и за народа, това не може повече да бъде търпяно“, каза още Гешев.

Гешев отрече да е бил назначен от Борисов, Пеевски, ГЕРБ и ДПС. Той беше категоричен, че ако зад избора му седяха политици, още щеше да е главен прокурор.

„Ако беше вярно, че Пеевски и Борисов са ме назначили, в момента щях да си довърша мандата. Причината аз да бъда отстранен и причината за атаките към прокуратурата е, че тя си върши работата в интерес на българските граждани, в интерес на народа“, бе отговорът на бившия главен прокурор.

„Борисов не беше щастлив да стана главен прокурор. Искаше жена да е главен прокурор. И вероятно първите протести пред ВСС са се случили с неговото мълчаливо одобрение“, коментира Гешев. 

Малко след като мина първият половин час на живото излъчване, то беше прекратено за известно време по технически причини, след което Гешев се включи отново и заподозря саботаж. 

„Саботаж, спря токът, не знам какво се случи“, каза той при възстановяването на връзката. Гешев припомни, че избирането му за главен прокурор е имало сигнали за бомби.

Прокурорът изрази сериозно притеснение каква ще е бъдещата платформа на либералната общност и Христо Иванов, след като Гешев го няма.

„Сериозно съм притеснен за българската либерална общност. Какво ли ще измислят?“, каза той.

Според него бъдещата конституционна реформа цели овладяването на съдебната власт.

„Това е нещо като имунитетите – всеки ги знае че някъде ги има, но никой не ги е виждал“, коментира Гешев в отговор на въпрос. Той добави, че чрез нея се цели отвличане на вниманието от пенсии, заплати, цени и битовата престъпност, както и други важни за хората проблеми.

Според него към реформа в основния закон в момента се пристъпва, „защото съдебната власт е единствената, която може донякъде да контролира този олигархичен модел. Сега целта е да се овладее и съдебната власт, и прокуратурата, и да могат да си крадат в следващите 50 години“, смята Иван Гешев.

На въпрос за Десислава Иванчева, бившият обвинител №1 заяви, че „дамата е призната за виновна на три инстанции, осъдена за подкуп“.

Гешев беше категоричен, че това е един от най-сериозните случаи на корупция в българската история, въпреки опита да се представи като манипулация от медиите.

След малко повече от час общуване в социалната мрежа и отговори на въпросите на граждани и журналисти, бившият главен прокурор приключи видеовръзката с извинението, че след спирането на електричеството начинанието се е превърнало в пълна импровизация.

„Ще кажа, че не мога да повярвам какво се случва. Явно страхът е огромен. Аз в някаква степен съм бъг в системата и матрицата, който тя иска да отстрани по всякакъв начин. На фона на атентата и това, което се случи, с тока в някаква степен е забавно“, каза Гешев.

„Това в момента е пълна импровизация“, съжали той с извинението, че не е могъл да отговори на всички въпроси.

Ясно е – правят го нарочно. Така че, тръгвам из цялата страна и ще отговарям очи в очи на хората“, обеща отстраненият преждевременно от поста му бивш главен прокурор. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече