Business is booming.

Днес започна Курбан байрам

0

- Advertisement -

Тази сутрин в 6:10 часа местно време (в източните окръзи един час по-рано) с традиционна молитва-намаз, която се изнесе в близо 90 хиляди джамии на територията на Турция, започна свещеният мюсюлмански празник Курбан байрам, предаде БТА.

В намаза по традиция участват само мъже. Четиридневният празник, който е един от двата най-големи в исляма, е свързан с принасянето в жертва на животни, курбан, откъдето идва и името му.

След това започват поздравленията в семействата, между близките. Децата и младите целуват ръка на възрастните, които от своя страна им дават пари или подаръци.

От Дирекцията по вероизповеданията на Турция призоваха зекятът (определена сума, която се дарява от мюсюлманите за Курбан байрам), да се насочи към пострадалите от земетресенията през февруари.

Във видеообръщение за празкита турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че  правителството ще построи 650 хиляди къщи за пострадалите от земетресенията граждани, като половината от тях ще бъдат предадени до края на годината.

Истанбулската голяма община обяви, че през четирите дни на Курбан байрам градският транспорт в Истанбул ще превозва безплатно. Безплатно е и преминаването по магистралите и мостовете. 

Вторият и третият ден на байрама е определен за размяна на поздравления между политиците и партиите, което се извършва по определен график.

Милиони турски граждани прекарват празника по курортите или при близките си  в рамките на 9-дневната ваканция, която бе обявена от правителството.

Засилен е трафикът и на граничните пунктове на границата между Турция и България поради големия брой граждани, които отиват по родните си места в България, за да прекарат там празника и да се видят с близките си.

От митническата администрация на ГКПП Капъкуле съобщиха, че е засилен контролът за вноса на месо и месни продукта. За внос извън определените количества (до 5 кг) се налагат глоби и стоката се конфискува. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече