Business is booming.

РЕШЕНИЕ за боклука: Цимент и енергия, вместо смрадливи сметища

0

- Advertisement -

Един от големите проблеми в България, за който все още няма никакво решение или разработена национална политика, са препълнените сметища и регионални депа. Една от причините е, че в нашата страна делът на рециклирането и оползотворяването е нищожен.

Преди няколко години ТЕЦ Бобов Дол и няколко други централи се опитаха да предоставят поне регионално решение на проблема чрез намерението за производство на енергия от част от отпадъците, но инициативите им бяха прекъснати поради неясни причини. В момента единствено, макар и в изключително малки мащаби, решение на проблема се намира чрез оползотворяването на отпадъци от няколко циментови заводи в страната.

Проблемът с шокиращите количества на депонираните отпадъци в България е изключително сериозен, но никое правителство до момента не го е приело за приоритет. В момента България депонира 60% от отпадъците, които се създават ежегодно. Според европейските изисквания България трябва да депонира само 10% от отпадъците до 2035 година. Експерти многократно предупреждават, че трябва по-скоро да се разработи национална политика за това как в следващите десетина година 90% от отпадъците ще се превърнат в ресурси за нови икономически дейности или ще бъдат оползотворени.

Както споменахме, едно от възможните решения е оползотворяването на горимите отпадъци или т.нар. РДФ в производството на енергия. РДФ е гориво, което се получава след отделяне на всички материали, които могат да бъдат преработени и когато нерециклируемата маса премине през биологична обработка.

След отделянето на всички примеси, в т.ч. остатъци от храна, остават само опаковки, найлонови торбички, текстилни, дървесни отпадъци и хартия, които се раздробяват и изсушават в специални съоръжения. Полученото гориво може да се оползотвори в производството на цимент или енергия, тъй като в пещите се поддържат изключително високи температури, с които се унищожават вредните вещества и не се допуска замърсяване на околната среда. Процесът на обработка и превоз на РДФ се следи стриктно и е съобразен с всички изисквания на Европейския съюз.

Технологията за производство на енергия от РДФ е доказана от много години и е напълно безопасна за гражданите. Над 500 са изградените и действащи подобни инсталации само в Европа. Най-ярки примери представляват съоръженията в Копенхаген и Виена. Тяхното разположение в централните части на градовете е доказателство, че работата им няма негативно въздействие върху качеството на въздуха и не създава рискове за здравето на гражданите.

Въпреки добрите примери, наскоро бе прекратен и подобен проект за изграждане на инсталация по европейски пример за производство на енергия от отпадъците на София. Авторите на проекта бяха единодушни, че реализацията му щеше да доведе не само до трайно и ефективно решение на проблема с депонирането на купищата отпадъци, които столицата генерира. Важен аргумент за реализацията на проекта беше и че с изпълнението му ще бъде намалено потреблението на природен газ, а оттам и вноса му, което би стабилизирало цената на парното.

Според експерти разковничето за решаването на проблема с депонирането е в разработването на политика с ясни мерки за предотвратяване на образуването на отпадъци и осигуряване на възможности за рециклиране и оползотворяването им в т.нар. кръгова икономика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече