Business is booming.

ДПС предлага закон за предпазване от инвестиции с корозивен капитал

0

- Advertisement -

От ДПС предлагат законопроект за предпазване от инвестиции с т.нар. корозивен капитал. Това стана известно от думите на депутата от ДПС Станислав Атанасов на брифинг в Народното събрание.

Целта е българската икономика, и в частност тази на Европейския съюз, като цяло, да бъдат предпазени от инвестиции с т.нар. корозивен капитал. Инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или на обществения ред в България, и, в по-широк смисъл, на европейските и атлантическите партньори на България, обясни Атанасов, цитиран от БТА. 

Той посочи, че обхватът на инвестициите, които са обект на законопроекта, са от критичната инфраструктура. Било то физическа или виртуална, включително свързана с енергетика, с транспорт, здравеопазване, медии, комуникация, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, чувствителни съоръжения и пр., обясни Атанасов и добави, че става въпрос основно за руски капитали. 

Проектът е особено важен, тъй като се засилват тенденциите за увеличаване в световен мащаб на зловредните инвестиции, основно руски, с „корозивни“ капитали, особено в контекста на непровокираната руска агресия в Украйна, заяви Атанасов. По думите му със законопроекта се създава и междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции към министъра на иновациите и растежа. Той отбеляза, че съветът ще е колективен орган, който ще разглежда постоянно всички чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред. 

В миналото имаше такива случаи, за които имахме съмнение. Някои от тях бяха и обект на разследване от Народното събрание, правихме анкетни комисии, отговори Атанасов на въпрос дали е имало инвестиции от подобен характер в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече