Business is booming.

ГДБОП разследва защо ни се обажда „Наталия“

0

- Advertisement -

Отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП е започнал проверка по случая с „Наталия“ – телефонен бот, който събира данни за местоположението на хора чрез обаждания. Това съобщи директорът на дирекцията Владимир Димитров, цитиран от „Сега“.

Все още не са постъпвали в МВР сигнали от граждани във връзка с обажданията. Към момента обаче ГДБОП няма как да започне разследване, защото липсват данни за извъшено престъпление, уточни още Димитров.

Според експерти по киберсигурност, цитирани от „Свободна Европа„, зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване. Обажданията обикновено са от номера на мобилния оператор A1, откъдето все още не са коментирали.

Разговорът с „Наталия“ започва обикновено започва така: „Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?“. Телефонният бот е звънял на хора, които се намират в София, Варна, Габрово, Сливен, Пловдив и други градове. При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва.

Базата данни, която се създава чрез тези обаждания, може да бъде продадена или използвана от поръчителя за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента.

Според друга хипотеза това е бот, който събира записи на гласове.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона, потвърдиха и от КЗЛД.

Мащабността на позвъняванията говори за случайно генериране или за огромен списък с телефонни номера без данни за локацията на притежателите им. От КЗЛД казаха още, че могат да направят проверка за нарушение на закона, само ако бъдат сезирани от МВР или прокуратура, защото нямат правомощия и възможност да изискват информация от телефонните оператори.

От А1 казват пред потребители, че номерата, от които се звъни, са на фирма и не могат да дадат повече информация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече