Business is booming.

Личните лекари вече не са длъжни да си предоставят личния номер на телефона

0

- Advertisement -

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор. Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата, съобщи БНТ.

Когато има нужда от лекар през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в спешните кабинети на дежурните болници в Пловдив:

„Това е проблем събота и неделя, ако човек има нужда от лекар, към кого да се обърне.“

За щастие на Господинка Карнобатлиева нейният семеен лекар откликва на обажданията ѝ дори на Великден, когато възрастната жена била с Ковид:

„Даже ми се наложи преди две години – аз звъня, тя била в Русия, беше си заминала, и пак се обади, въпреки това. По-възрастните хора имат си постоянни такива болежки и се е налагало… Винаги се е отзовавал.“

С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.

„Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен тел на който пациентите да го търсят по всяко време..Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга структура медицинска която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа“, заяви д-р Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

pause-btn

За големите градове това ще е лесно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режимът на заместване при отсъствие на личния лекар.

„Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализир помощ или е специализант някъде – т.е. всеки лекар, който е правоспособен“, каза още д-р Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече