Business is booming.

Сигнал до прокуратурата: Кметът от ГЕРБ Димитър Бръчков и Живко Лешоядо харизаха киното в Петрич срещу 400 000

0

- Advertisement -

Поредна далавера на кмета от ГЕРБ в Петрич Димитър Бръчков, осветлена от Narod.bg. Източник на медията от югозападния град разкри, че в прокуратурата има постъпили сигнали, касаещи далавера на Бръчков с киното в Петрич.

Според корупционерите воглаве с Димитър Бръчков, инспектор от АДФИ и дори наведената прокуратура „кино“ въобще няма! Абсурдно твърдение, при положение, че лично кметът го открива на официална церемония, за което има видеорепортаж, множество публикации и приложени касови бонове и билети за филми!

СХЕМАТА

На кинозалата през 2020/2021г. е направен скъп ремонт за стотици хиляди лева, но официално „никой не знае за такъв“, документално не фигурира, а според Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) нейни чиновници са „проверили на място“ и не установили рекострукция!

Поредно абсурдно твърдение, при положение, че разполагаме със снимков материал от ремонта и видео как лично кметът Димитър Бръчков го открива на официална церемония!

Цялата схема става ясна с уточнението, че кметът на Община Петрич умишлено не спазва решение на Общинския съвет и ценен имот публична общинска собственост попада в ръцете на частна фирма – без конкурс, без търг и безвъзмездно за общината.

В сигнала до прокуратурата се казва, че измамата е подплатена с подкуп в размер на 400 000 лева, взет от съветника Живко Карадалиев, известен в града с прякорите Лешояда и Лебеда. Парсата била разделена с кмета Бръчков.

За да е по-сигурна аферата, инспектор от АДФИ изготвя документи с невярно съдържание с цел въвеждане в заблуждение на прокуратурата (вероятно пак срещу подкуп), а двама специализирани прокурори отказват да приемат 100% достоверни факти и доказателства (незнайно какво е повлияло на вътрешното им убеждение), че ремонт има, а киното е действащо, работи и фирмата печели! Така всички по веригата са доволни, а жителите на община Петрич – отново ощетени!

ИСТОРИЯТА

В Петрич има работещо ново „частно“ кино от 2021 г., помещаващо се в малкия салон на Народно читалище „Братя Миладинови“ с площ 440 кв. м., който е разположен в сграда с идентификатор 56126.602.2475.2 по КККР на град Петрич. Обектът се стопанисва незаконно от фирма заради сключен договор за наем с читалищното настоятелство, макар реално собственик да е община Петрич.

Салонът е публична общинска собственост, което е видно от Определение  №442/13.03.2018г. на АС-Благоевград и Определение №6636/21.05.2018 г. на ВАС.

Някой е отдал под наем чужд имот!? Как става това?

Без издадено разрешение за строеж, без всякакви строителни книжа и без въвеждане в експлоатация е извършен скъпоструващ ремонт и преустройство на залата през 2020/2021 г. за стотици хиляди лева. Изведнъж цялата местна управа изпада в деменция – никой „не знае“ и „не помни“ за реконструкцията – нито кмет, нито председател на ОбС Петрич, инспектор от АДФИ пък също въвежда в заблуждение прокуратурата, като дава неистинска информация, но киното функционира!

И кметът, и председателят на Общински съвет, и членове на читалищното настоятелство го откриха официално през 2021 г. с фойерверки и фанфари.

Но пред българската прокуратура властимащите в Петрич лъжат. Радостното в случая е, че Върховна касационна прокуратура с постановление от 29.04.2022 г. е разпоредила пълна проверка и образуване на досъдебно производство, което върви с пълна сила.

„Несъществуващото кино“ става повод за изпълнена с патетика новина на БНР от 16 юни 2021-а, озаглавена „Петрич вече има модерно кино“. Вижте я тук: https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101484056?forceFullVersion=1

Какво се е случило с решението №699 от Протокол №26/19.10.2017г. на Общински съвет Петрич след като и ВАС го оставя в сила с окончателно определение №6636/21.05.2018 г.?

Кметът Димитър Бръчков не се е съобразил, но е факт, че ремонт е извършен, киното работи, а частна фирма печели! А видно от цитираните от самия прокурор Кръстев Определение  №442/13.03.2018г. на АС-Благоевград и Определение №6636/21.05.2018 г. на ВАС става категорично ясно, че процесната сграда е собственост на Община Петрич и е публична общинска собственост!

Редно ли е и ръководството на читалището и кметът на община Петрич да си затварят очите за неправомерното отдаване под наем и използване не по предназначение помещения от читалището поради личен интерес на кмета за подкуп и на общинският съветник – член на читалищното настоятелство Живко Карадалиев?

Какво иска Живко Лешоядо

Откъм улица „Братя Миладинови“ в помещение на кота +3.45(217.59) по североизточната фасада в читалището се помещава и друг частен обект – нощен бар-дискотека „Сити клуб“. Това е абсолютно неправомерно най-малкото според Закона за народните читалища:

Чл.3, ал.6(4)  (Нова – ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Народните читалища нямат право да предоставят собствено или ползвано от тях имущество възмездно или безвъзмездно:

1. за хазартни игри и нощни заведения;

2. за дейност на нерегистрирани по Закона за вероизповеданията религиозни общности и юридически лица с нестопанска цел на такива общности;

3. за постоянно ползване от политически партии и организации;

4. на председателя, секретаря, членовете на настоятелството и проверителната комисия и на членовете на техните семейства.

Отдаването за кръчма е незаконно и според устава на самото Народно читалище „Братя Миладинови“.

Но преди години е сключен договор за наем отново неправомерно с фирмата на Тошко Антониев Ангушев под предлог, че помещението се ползва за обучение на диджеи. Всички в Петрич са наясно, че такива обучения там никога не е имало, но пък са гостували почти всички попфолк изпълнители и се е продал алкохол в промишлени количества, т.е., обектът функционира като локал!

За хората в Петрич е ясно също, че Тошко Антониев Ангушев е подставено лице на общинския съветник и член на читалищното настоятелство Живко Благоев Карадалиев. Живко Карадалиев, чрез Ангушев и със затворените очи на кмета Димитър Бръчков, успешно заобикаля Закона за народните читалища и доскоро – допреди да започне ремонтът, печелеше неправомерно.

Съгласно Закона за устройство на територията са нарушени куп наредби – защото не са спазени никакви отстояния, а мерки за безопасност не отговаря на изискванията и др. Обектът е реконструиран без РС, не е въведен в експлоатация в разрез със ЗУТ!

До края на 2021 г. нощния клуб функционираше, договорът за наем не е прекратен и според „собствениците“ след реализиране на проекта ще отвори пак врати и ще заработи на пълни обороти! Кметът Бръчков заедно с Лешоядо посрещнаха новата 2023 г. именно там!

Баницата разделена – жителите ощетени, пише източникът на Narod.bg. Сигналът с цялата фактическа обстановка около очевадната далавера ще бъде изпратена на Европейската прокуратура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече