Business is booming.

Президентът връчва първия мандат за правителство на 15 май

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет идния понеделник, на 15 май. Това обяви самият той пред журналисти, след като поднесе цветя на Паметника на Незнайния воин за 9 май.

Радев посочи, че е логично правителство да се сформира още с първия мандат, защото тогава вероятността е най-голяма. И коментира, че не е добре партиите да обвързват политическия процес в момента с местните избори.

В коментар на опцията за евентуален експертен кабинет, президентът призна, че около такава формула към момента има неяснота. „Големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него“, смята Радев.

Той отново припомни, че рискуваме приемането на много важни закони и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, ако не успеем да съставим редовно правителство.

„Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби не просто пари, а възможност за ускоряване на реформата и модернизацията в страната“, коментира президентът. По думите му, ако стигнем отново до предсрочни избори, „големият риск е от още по-малка избирателна активност и това означава вече много ниска представителство“ в парламента.

Попитан за размяната на задочни реплики между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов по повод покушението и дали децата са били в колата, или не, президентът отказа да коментира в детайли.

„Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро да се установят както извършителите, така и организаторите. Има нещо по-важно от самия инцидент – това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с корупцията“, заяви Румен Радев.

Според него това е много по-тревожно от това посегателство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече