Business is booming.

Съдът на Европейския съюз: Не може едновременно глоба и запечатване на обекта за не издаване на касов бон

0

- Advertisement -

Съдът на Европейския съюз (СЕС) разби на пух и прах българския Закон за ДДС, който предвижда две наказания за неиздаване на касов бон – едновременно и глоба, и запечатване на обект. Санкциите се обжалват не в едно, а в две производства и то пред различни съдилища – глобата пред районния съд, а запечатването – пред административния.

Това е недопустимо според правото на Европейския съюз (ЕС), обяви съдът, цитиран от „Лекс“Цялото решение може да бъде прочетено тук. Сега съдилищата могат да не прилагат закона, а парламентът би трябвало да го промени. Съдебният състав е председателстван от Александър Арабаджиев. 

Решението на СЕС е по запитване на Административния съд в Благоевград. Показателен е и самият казус, заради който делото стига до съда в Люксембург – за неиздаване на фискален бон за продажба на кутия цигари за 5,20 лв. магазин е глобен и затворен за 14 дни.

СЕС напомня, че според Хартата на основните права в съюза „никой не може да бъде подложен на наказателно преследване или наказван за престъпление, за което вече е бил оправдан или осъден на територията на Съюза с окончателно съдебно решение в съответствие със закона“. Този основен принцип в правото забранява кумулирането както на процедури за търсене на отговорност, така и на санкции, които имат наказателноправен характер. Затова основната задача в случая е да се установи дали глобата и запечатването на обекта за срок до 30 дни, които предвижда ЗДДС за едно и също нарушение – неиздаване на касов бон, са „санкции, които имат наказателноправен характер“. СЕС приема, че това е така. И отхвърля тезата на българските власти, че обектът се запечатва с обезпечителна, а не репресивна цел.

„Запечатването за период, чиято продължителност може да достигне 30 дни, впрочем би могло да се квалифицира като тежко особено за едноличен търговец, който разполага само с един търговски обект, тъй като по-специално му пречи да упражнява дейността си и съответно го лишава от доходите му“, заявява съдът в Люксембург. А за имуществената санкция посочва, че за търговец за първо нарушение тя е най-малко 500 лв., а в казуса с кутията с цигари ДДС е под 1 лев.

Съдът коментира и възможността, ако се плати доброволно глобата, обектът да бъде разпечатан преждевременно. И посочва, че нищо не задължава данъчния орган да наложи тази санкция, докато трае запечатването. „В случая в главното производство имуществената санкция е наложена едва няколко месеца след извършването на запечатването, което следователно междувременно е могло да породи всички свои последици“, посочва съдът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече