Business is booming.

ВиК-Пловдив пред фалит с новия шеф от ГЕРБ. Дружеството завършило годината с 14 млн. лв. загуба

0

- Advertisement -

ВиК – Пловдив е пред фалит! Доскоро временният, а вече и титуляр на поста управител на дружеството Огнян Кулишев, чиято кариера е тясно свързана с възхода на шайката ГЕРБ, бързаше да опровергава тези информации, но щетата от над 14 милиона лева вече не може да бъде скрита, алармира източник на Narod.bg под тепетата.

Дали е случайно, че Кулишев се завърна уж временно на поста през август 2021-а в момент, в който ВиК – Пловдив започна изпълнението на мащабен воден проект за 137 млн. лв., пита риторично нашият информатор.

Отчетът на държавното дружество обаче показва отчайващи резултати, а загубата, която то отчита е рекордна от създаването му.  Публикуваният отчет за 2022-а показва, че ВиК – Пловдив е завършила годината с 14 250 000 лева загуба!

Наличните финансови средства на оператора към 1 януари са били едва 352 хил. лева, което поставя въпроса изпълнението на рутинните дейности и изплащането на заплатите служителите. В същото време други водни дружества в страната отчитат печалба, като това във Варна, където са на плюс от 2 млн. лева. В анализа на финансовата година самият одитор поставя под въпрос бъдещето на дружеството под тепетата.

Парадоксалното е, че докато водното дружество е трупало рекордните загуби, шефът му Огнян Кулишев бе избран с конкурс за постоянно на поста, който стартира в края на 2022 година, а новият стар шеф оглави фирмата в края на януари тази година.

За 2022 година ВиК – Пловдив отчита приходи в размер на 78,7 млн. лева, а разходите му са били 93,8 млн. лева. За сравнение за 2021 година дружеството е било на печалба от близо 1 млн. лева. Тогава то е имало приходи от 64,7 млн. лева и разходи от 63,8 млн. лева.

КОЙ е Огнян Кулшев?

Огнян Кулишев има 25 години стаж във „ВиК“ Пловдив. Той е завършил Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС) в София специалност „Водоснабдяване и канализация“ с профил „Мрежи и съоръжения“ с образователна-квалификационна степен „магистър-инженер“.

От юли 1986 до юни 1990 г. е заемал длъжността проектант във ВиК ЕООД – Пловдив. Занимавал се е с проектиране на ВиК мрежи и съоръжения.

От 1990 до 2006 г. последователно е заемал длъжностите „Началник район Южен – Пловдив“, „Началник район Изток – Пловдив“, „Началник район Север – Пловдив“ във ВиК Пловдив.

В пика на шайката ГЕРБ – от юли 2006 до юни 2015 г., Кулишев е назначен за ръководител ПТО и главен инженер на Пловдив и Пловдивска област във ВиК Пловдив.

От ноември 2016 до май 2019 г. е експерт по ВиК към „Воден цикъл“ в община Асеновград.

От февруари до август 2020 г. е ръководител проект „,Воден цикъл“ на Пловдив и Стара Загора в строителната компания „Европейски пътища“ – един от строителите-фаворити на ГЕРБ. Дружеството се управлява от 46-годишният благоевградчанин Христо Савев.

До октомври 2021-а групата фирми – „Грома холд“ (бивша „Агромах“, учредена през 2002 г.), „Водно строителство – Благоевград“ и „Европейски пътища“, над които той има влияние, е получила 553 млн. лв. и претендира за още 227 млн. лв.

Справка в Търговския регистър сочи, че Савев е едноличен собственик на „Грома холд“. Управител на дружеството е Виктор Велев, който от своя страна е формалният собственик на „Водно строителство – Благоевград“ АД. Майката на Савев – Анка, пък е собственик на „Европейски пътища“ АД.

В периода 1994 – 1997 г. проваленият ВиК-шеф Огнян Кулишев е бил управител на ЕТ „Водан“, която се е занимавала с изпълнение на водопроводни и канализационни мрежи, а в периода юни 2015 – юни 2016 г. е бил технически ръководител на строителна фирма „Завет“ в Пловдив.

Narod.bg обещава продължение на темата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече