Business is booming.

Борисов: ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма

0

- Advertisement -

„Контролирано изпускане на имена“ – така председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов определи завъртелия се списък на кандидат-министри на ПП-ДБ. „Колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма. Но аз се дръпнах на първия ред, за за дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен (водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев – бел.ред.) трябва да се дръпнат назад“, коментира той в парламентарните кулоари въпроса кой да влезе в евентуално редовно правителство.

Бившият премиер определи като „абсолютно неприемливо“ Асен Василев от ПП да стане отново финансов министър, а Атанас Атанасов от ДБ да поеме сектора за сигурност, както се твърди във въпросния списък. И се закани, че ако те бъдат номинирани за министри, тогава ГЕРБ-СДС ще предложи „знакови наши фигури“.

По думите му, трябва да се направи програмно, експертно правителство, което да изкара пълен 4-годишен мандат. Затова и открои важността на общата управленска програма, по която работят преговорни екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов прогнозира, че до края на деня или най-късно утре тя ще бъде готова. Той се учуди, когато журналисти му напомниха, че от дясното обединение настояват да се приеме техен вариант на такава програма, а не обща с герберите. „Защо тогава се съвещаваме по цял ден? Значи ние не сме разбрали?“, замисли се герберският вожд. Ако не се стигне до компромис с ПП-ДБ, тогава герберите ще се обърнат към останалите формации – ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН.

Той беше рязък, когато стана въпрос за държавния бюджет. Според Борисов е „неправилно, подло и безотговорно“ да се върне проектът на бюджет обратно на служебното правителство, което го изработи, за да намали заложения в него дефицит от 6% на 3%. Такава идея изрази вчера Асен Василев след среща със служебния финансов министър Росица Велкова. „Това е опит г-н Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. Ние също имаме вина, гласували сме за много от глупостите, направени от предишните парламенти. Това го е направило и БСП, и ДПС, и ИТН, и „Възраждане““, каза водачът на ГЕРБ-СДС.

Борисов беше категоричен, че дори и да се отиде на нови предсрочни избори, трябва да се приеме държавен бюджет преди това. Той на практика се отказа от условието, което беше поставил неотдавна – бюджетът да се предложи от редовно правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече