Business is booming.

Бивш шеф на БАБХ: Стотина производители са облагодетелствани от забранения украински внос, другите страдат

0

- Advertisement -

Когато се вземат такива решения, като това за забраната на вноса на някои украински стоки, нещата трябва да се претеглят внимателно. Това заяви пред БНР проф. Христо Даскалов – депутат от ПП-ДБ и бивш директор на БАБХ.

По думите му забраната у нас е дошла като следствие на решението на други страни. Според него България няма куража да взима такива решения. Забраняването на вноса на някои украински стоки не беше много логично, смята той и обясни:

„Имаме над 60 000 регистрирани земеделски производители. Това решение облагодетелства стотина от тях, останалите търпят негативите. /…/ Сега стои въпросът каква ще е цената на произвеждания фураж. Ако сега цената на фуража, който кравите ще изяждат, се повиши, смятате ли, че цената на кашкавала ще пада или ще тръгне нагоре? Цената на фуража е 75% от себестойността например на млякото, месото, яйцата. Когато взимаме такива решения, трябва да знаем какво идва след това. Ако целта беше да облагодетелстваме една група от стотина производители и търговци на житни култури, от другата страна стои животновъдството, за което ние вече се вайкаме колко години„.

В предаването „Преди всички“ проф. Даскалов беше категоричен, че така не му помагаме на животновъдството да си решава проблемите.

Той отбеляза и друг аспект на проблема:

Страхът у нашите производители е много голям. Страх от това – като надигнеш глас, след това да не се разправят с теб институциите„.

Проф. Даскалов припомни думите на икономисти, които твърдят, че целта е поне за месец-два да се вдигнат цените и да се направят допълнителни печалби. Според него обаче това няма да реши въпроса:

„Месечно нашето животновъдство закупува около 100-120 хил. тона. За 2 месеца от тези 3,5 тона зърнени храни, които имаме, нашето животновъдство ще поеме максимум 250 хил. тона. Въпросът с реализацията на зърното пак си остава със същата страшна сила. Ние свихме нашето животновъдство до някакъв санитарен минимум и има много трудности да се развива прогресивно“.

Хората сега търсят жито на цена 46-48 ст., а предлагането е над 60 ст., подчерта той и заяви, че тази голяма ножица трябва да се затвори.

„Министерството обеща да следи дали цените няма да хвръкнат нагоре. Ако това се случи, веднага тези ограничителни мерки ще бъдат махнати“.

Според него големият проблем в България е слънчогледът:

„Това е бизнес, който за миналата година е произвел продукция за над 7 млрд. Цялото зърнопроизводство на България е за 2,5 млрд. Сега за да ударим един бизнес, който произвежда 7 млрд., за да можем да дадем допълнителна печалба на бизнеса със зърно – това е кон за кокошка„.

По думите му не трябва да обвиняваме румънците, че „едва ли не те са разграден двор“. Според него това са несериозни неща. Той посъветва хората в министерството да внимават какво говорят, защото Румъния е наш много добър партньор.

В заключение проф. Даскалов каза:

ЕС трябва да помогне на Украйна в тежката й битка. От друга страна ние сме разположени в Източна Европа. Тези потоци от храни, които идват от Украйна, ще минават през нас. За нас е важно да имаме добър контрол, трафикът на украинско жито да минава, така че да достига до крайна дестинация – други страни. Това зависи от българската държава. Тя има какво да направи, така че да не се стига до една нелоялна конкуренция между това жито и нашетоОт друга страна стои отговорността и на нашите производители, да не поставят на колене животновъдството в България. Тогава ние ще го усетим в нашите магазини. Накрая потребителите плащат сметката„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече