Business is booming.

Мръсният въздух убива над 1200 деца всяка година

0

- Advertisement -

Замърсяването на въздуха все още е причина за повече от 1200 преждевременни смъртни случая годишно при деца под 18 години в Европа и увеличава риска от хронични заболявания на по-късен етап от живота, обяви Агенцията на ЕС за околната среда (ЕАОС).

„Нивото на основните замърсители на въздуха в много европейски страни остава упорито над нормите на Световната здравна организация“ (СЗО), особено в Централна и Източна Европа и Италия, сочи ЕАОС след проучване в над 30 страни, включително 27-те членки на Европейския съюз.

Докладът не обхваща големите индустриални държави – Русия, Украйна и Обединеното кралство, което предполага, че общият брой на смъртните случаи на континента може да е по-висок.

През ноември миналата година ЕАОС обяви, че през 2020 г. в ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция, 238 000 души са починали преждевременно заради мръсен въздух.

Проучването е първото на агенцията, което се фокусира специално върху децата.

„Въпреки че броят на преждевременните смъртни случаи в тази възрастова група е нисък в сравнение с общия брой за европейското население, изчисляван от ЕАОС всяка година, смъртните случаи в ранна възраст представляват загуба на бъдещ потенциал и са свързани със значителен риск от хронични заболявания както в детска възраст, така и на по-късен етап от живота“, пише агенцията.

Тя призова властите да се съсредоточат върху подобряването на качеството на въздуха в близост до училища и детски градини, както и до спортни съоръжения и спирки на градския транспорт.

„След раждането замърсяването на въздуха увеличава риска от редица здравословни проблеми, включително астма, намалена белодробна функция, респираторни инфекции и алергии“, се отбелязва в доклада.

Лошото качество на въздуха може също така „да влоши хронични заболявания като астма, от която страдат девет процента от децата и юношите в Европа“.

Според данните, публикувани днес, през 2021 г. 97% от градското население е било изложено на въздух, който не отговаря на препоръките на СЗО.

Миналата година ЕАОС подчерта, че ЕС е на път да постигне целта си за намаляване на преждевременната смъртност с 50% до 2030 г. в сравнение с 2005 г.

В началото на 90-те години на миналия век фините прахови частици са били причина за близо един милион преждевременни смъртни случая годишно в 27-те държави от ЕС. През 2005 г. броят им е намалял до 431 000.

Според СЗО, която обвинява замърсяването на въздуха за седем милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година, почти толкова, колкото са причинени от тютюнопушенето или лошото хранене, ситуацията в Европа изглежда по-добра, отколкото в по-голямата част от планетата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече