Business is booming.

За първи път: Депутатите ще почиват за Рамазан Байрам

0

- Advertisement -

Около 35 минути изкараха депутатите на първото си истинско заседание, след като вчера успяха да изберат председател на парламента. Заради бавния старт на 49-ото Народно събрание то не разполага още с нов правилник за работа. Днес съществената работа, която свършиха парламентаристите тази сутрин, беше да създадат временна комисия, която да изработи проект на правилник.

Оглави я Радомир Чолаков – депутат от ГЕРБ-СДС. Той се прочу в предния парламент, когато ръководеше парламентарната правна комисия. Тогава той изигра ключова роля за погрома над Изборния кодекс, с който се въведоха два вида хартиени бюлетини и се обезсмисли машинното гласуване. Водената от него правна комисия изкара лудешко 18-часово заседание, на което буквално смачка закона, припомня „Сега“.

Миналото на Чолаков обаче не впечатли останалите политически сили, включително ПП-ДБ, чийто депутати в предното събрание се бореха срещу изборните промени и мощно негодуваха срещу самия Чолаков. Други кандидати за председател на комисията нямаше, което означава, че политиците предварително са се договорили постът да отиде при герберите. Обсъждане не се проведе. Решението, с което се създаде комисията, беше одобрено тази сутрин с подкрепата на 224 депутати. Против и въздържали се нямаше.

Комисията трябва да свърши работата си до следващото заседание на парламента, което ще се проведе на 26 април.

ПОЧИВЕН ДЕН

Народното събрание гласува да не заседава на 21 април заради мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Това се случва за първи път. Предложението дойде от страна на ДПС, тъй като по-голямата част от депутатите няма да са на работа заради празника и няма как да се работи по дневния ред на парламента.

Вчера народните представители отмениха с пълно мнозинство великденската си ваканция, която трябваше да е 10 дни и в която влизаше и 21 април. 

Цвета Рангелова от „Възраждане“ заяви, че това решение не съответства нито с правилника на Народното събрание, нито с Кодекса на труда. „Ако бяхте гласували по друг начин, утрешният ден щеше да е почивен и за вас“, обърна се Рангелова към ДПС. И припомни, че правилникът на парламента дава възможност всеки народен представител да подаде молба до председателя на Народното събрание, с която да уведоми, че няма да се яви на работа. Към Рангелова се присъедини и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото религията не трябва да се използва за политически цели. 

В крайна сметка народните представители обявиха петък за ден, в който няма да заседават, а решението бе взето със  159 гласа „за“, 41 „против“ и 20 въздържали се. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече