Business is booming.

Ужас в турски клиники: Трима българи пострадаха след опасно лечение за отслабване

0

- Advertisement -

Трима българи пострадаха сериозно след лечение за отслабване в частни болници в Истанбул и Измир. Клиниките са затворени след като и други европейски граждани са се оплакали. Става въпрос за процедура с ботулинов токсин, съобщи БНТ.

90 души от Европа, които са се подложили на терапия за отслабване с ботулинов токсин, са се влошили рязко няколко дни след процедурата. Това показват данни на турските здравни власти и Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Ботоксът се инжектира в стомаха, органът се свива, в резултат на което апетитът намалява. Обещават до 20 кг по-малко за половин година.

Процедурата протича сравнително леко, но няколко дни след нея част от пациентите се оплакват от слабост, затруднено дишане и преглъщане.

„Имайки данни за няколко случая, турските власти затварят двете клиники и започват разследване, от което очакваме да даде точен отговор. Но данните засега са, че е имало неправилно използване на нужния препарат. Дали това касае само дозата или начин на приложение, не мога да кажа. Очевидно е, че част от тези процедури не са безопасни“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Засега се знае за трима пострадали българи. Двама от тях живеят в чужбина, една жена е от Варна. След процедура в клиника в Истанбул тя е била добре, но с прибирането си у нас рязко се влошава и се налага близо 40-дневно лечение в болница във Варна. Жената вече е у дома, но според съпруга ѝ все още няма сили и трудно говори.

„Не можеше да сяда, безсилна беше, не можеше да гълта, да пие вода и храна не можеше да консумира. Ако можем да върнем времето назад не бихме го направили отново“, обясни Христо Иванов и допълни: „Веднага щом се възстанови ще си търсим правата по съдебен път“.

В Турция жената е платила 550 евро за цялата процедура. В България цената е 1600 лв.

„Има доста други проверени начини за корекция на теглото и едва ли е необходимо да даваме толкова пари и да прибягваме до рискови процедури, които понякога могат да са ефективни, но очевидно крият рискове. И ако все пак твърдо сте решили, че искате тази процедура, то внимателно трябва да подберете клиниката, в която да я направите“, предупреждава доц. Ангел Кунчев.

До момента това е първият получил гласност случай за пострадали пациенти след терапия за отслабване с ботулинов токсин. У нас популярност трупа и метод за отслабване с инжекции за диабетици, който според експертите също крие сериозни рискове за здравето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече