Business is booming.

Миков: Никой не краде гласове от БСП, поведението им е самоубийствено

0

- Advertisement -

Поведението на БСП е самоубийствено, трайно изпадане от водещите партии. Никой не краде гласовете на БСП, заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в студиото на „Денят ON AIR“.

БСП отново е пета политическа сила след вота на 2 април. Ще има ли кабинет?

„Това зависи от партиите, които са в парламента, но въпросът се поставя неправилно. Ще има ли мнозинство и каква политика ще прекара това мнозинство – това е големият въпрос. Едва ли ще има стабилно мнозинство. Възможно е да се формира някакво мнозинство и то свързано с външнополитически цели, а не с проблемите, които интересуват във висока степен българските граждани“, каза бившият председател на БСП.

По думите му във време на война е съвсем естествено да има външен евроатлантически натиск.

„ГЕРБ и ПП-ДБ са дясно политически сили. Очевидно този натиск е от общественици, които са избиратели на тези партии. Те веднъж упражняват натиск, а втори път идват да легитимират и да се забравят онези приказки, които доведоха до свалянето на кабинета „Борисов“, до войната, която водеха „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с ГЕРБ“, допълни Миков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него „Продължаваме промяната“ тръгва към низходящ ред.

„Всички констатират, че коалицията им с „Демократична България“ дава по-малък брой мандати, отколкото поотделно. Този низходящ ред е свързан веднъж с управлението, което направиха. И тогава беше правителство на всяка цена. Тези избори са оценка именно на това. Няма никаква политическа близост между партиите, които заедно биха направили кабинет“, категоричен е бившият председател на левицата.

Той припомни, че всъщност Христо Иванов беше министър на Борисов: „След това изговори купчина от нелицеприятни думи по отношение на министър-председателя, в чийто кабинет е бил. Сега нищо чудно пак да се завърти и да се върне там, откъдето е тръгнал.“

Попитан дали е възможен вариант ГЕРБ/СДС, БСП и ДПС, Миков отговори: „БСП има опит в такъв тип кабинети и резултатите са ясни. Ако още веднъж си позволи, другият път ще има още по-малко подкрепа, по-малко резултати, още по-голяма загуба за идентичност. Поведението на БСП в последните години е доста самоубийствено, така че самоубиец да се оплаква, че има план за неговото убийство, е доста абсурдно.“

И е категоричен, че БСП е направила страшно много, за да бъде на това място.

„Това е трайно изпадане от водещите места в българската политика на основната лява партия, с най-голяма история. Никой не краде гласовете на БСП. Все едно някой да каже, че на Слави Трифонов някой му е откраднал гласовете, или някой, който получава по-малко на другите избори. Това са оправдателни варианти за Нинова и ръководството“, добави Михаил Миков.

Той смята, че много хора не са отишли да гласуват, защото са мнение, че партиите са там, само заради участието им във властта.

„По-добре да се отиде отново на избори, отколкото правителство с цената на политически компромиси да приключи живота на този парламент с още по-малко доверие в политическите партии, които са формирали мнозинство. Виждате ръста на „Възраждане“, които поддържат една позиция“, коментира още Миков. И бе лаконичен: „Да направим импийчмънт на Радев и да стигнем до гражданска война, може би някои това искат.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече