Business is booming.

Вижте нарушенията в изборния ден

0

- Advertisement -

Председател на подвижна секция в кърджалийското село Стремци е задържан заради агитация, съобщиха от Районната избирателна комисия. 

Арестуван е и кмет на село в областта, след като агитирал на турски език. Към сигнала за агитацията е прикачен и звуков файл.

В село Ястреб придружител попълнил номера в бюлетината, а председателят на подвижната секция занесъл бюлетината до урната.

Има общо пет подадени жалби в РИК-Кърджали.

Член на СИК в старозагорското село Габарево се е явил в секцията пиян.

Той е отстранен, на мястото му в избирателната комисия е назначен нов член.

Колегите му подали сигнал, че мирише силно на алкохол. През цялото време почерпеният член на СИК бил извън стаята за гласуване и изобщо не се включвал в работата, съобщи Нова тв.

Членът на секционна избирателна комисия в пловдивското село Калояново Красимир Даскалов пък е отстранен, заради „невъзможност да продължи участието си“, пише в решението на Районната избирателна комисия. Даскалов е бил задържан малко след 13,30 часа за шофиране под въздействието на дрога, съобщи 24 часа.

От полицията обясняват, че не се интересуват кой кой е, а е важно да бъдат хващани пияните и дрогираните водачи.

Припомняме, че сутринта пък се наложи да отстранят председател на избирателна секция в Столипиново, защото се оказа, че човекът не може нито да чете, нито да пише.

В намален състав работи секционна комисия в село Скутаре в община Марица. Причината е, че майка и дъщеря се оказаха заедно в състава на СИК, като едната от тях е била и председател на СИК-а. Решено е дъщерята да бъде освободена.

В една от секциите в Текирдаг в Турция член на СИК стои до машината и следи кой как гласува, съобщиха за OFFNews от платформата за честни избори „Ти броиш“.

На тези избори доброволци от инициативата са членове или застъпници във всички секции в страната, както и в рискови такива в чужбина. До момента са подадени над 100 сигнала, като повечето от тях са свързани с проблеми с машините – на много места изобщо машинно гласуване не е стартирало, а на други не се разпечатват разписки – те са или намачкани, или празни. Експерти коментират, че проблемът е в хартията, която не е подходяща за тези машини. ЦИК реши, че избирателите ще могат да гласуват повторно, ако машинната бюлетина не е разпечатана или не се чете вотът.

В Бурса пък има представители на секционни комисии, които не говорят български.

В секция в Нюрнберг в Германия има проблем с придружителите, съобщиха от „Ти броиш“. Представителят на инициативата в града се е свързал с местните власти.

В секция в Ихтиман пък има сигнал за агитация. Член на СИК е бил с бадж с име на политическа партия, което е в разрез с разпоредбите в Изборния кодекс.

Към 15 часа в МВР са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече