Business is booming.

Президентът на Австрия: България изпълнява критериите за влизане в Шенген

0

- Advertisement -

„Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген“, е заявил австрийският президент пред европейски дипломат. Ветото на Виена тревожи Александър Ван дер Белен.

„Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген. Притеснен съм за репутацията на Австрия пред европейските ни партньори“, е заявил австрийският президент Александър ван дер Белен в разговор с постоянния представител на ЕС в Австрия Мартин Зелмайер. За разговора съобщава австрийският „Клайне Цайтунг“, който разполага със запис от срещата между двамата.

Лош сигнал за бизнеса и за работниците

„Разбира се, трябва да знаем кой влиза в ЕС и Австрия, кой търси убежище. И, разбира се, ЕС трябва да контролира външните си граници“, е казал Ван дер Белен. Но София и Букурещ според него отговарят на критериите.

„Когато утвърдени австрийски компании, които успешно оперират в Румъния, казват, че са разтревожени от актуалната австрийска политика, тези гласове трябва да бъдат взети насериозно. Става въпрос за реални поръчки, реален оборот и реални работни места. Както в Румъния, така и тук – в Австрия. В тази връзка се надявам, че скоро ще се намери решение, което да спомогне за успокояване на обстановката“, смята австрийският президент.

Според него блокирането на членството в Шенген дава и лош сигнал към болногледачите от двете държави. „Когато казваме на тези хора: „Не сте добре дошли“, това ще доведе до развитие, което ще има отрицателни последици за хората, нуждаещи се от грижи в Австрия, и техните семейства.“

Зелмайер: Присъединяването към Шенген ще повиши сигурността

Зелмайер от своя страна казва, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство „ще повиши допълнително сигурността, тъй като тогава външната граница на тези страни ще се разглежда като обща граница на ЕС“.

Зелмайер припомня, че дигиталната система за пътувания в ЕС и разрешаването им ETIAS ще влезе в сила от май 2023 г. „Всеки, който иска да влезе в ЕС без виза, ще трябва предварително да попълни формуляр – подобно на практиката в САЩ“.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече