Business is booming.

Прекратиха разследването за щадящите ковид тестове за ученици

0

- Advertisement -

Прокуратурата е прекратила разследването за четирите обществени поръчки за купуване и доставка на ковид тестове за ученици, съобщи „Лекс“. Досъдебното производство по сигнал срещу бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е прекратено заради липса на престъпление.

Разследването започна в началото на 2022 г. след проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Проверявана беше процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици след обвинения от страна на бившия зам.-министър Димитър Петров, че са допуснати сериозни нарушения. По негови думи тестове са били купени на завишени цени. Петров каза още, че Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „нескопосани“. Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече тестове за същите пари. Бившият министър подчерта тогава, че за 10-12 млн. лв. е планирана покупката на 1.5 милиона теста за учениците, а в крайна сметка са осигурени 4.7 милиона теста.

Антикорупционната комисия заяви, че има данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор и посочи, че някои фирми са били толерирани и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването. Последвалото разследване на прокуратурата обаче показало, че няма извършено престъпление. 

„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров, е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитават интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат“, се казва в постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването. Разследващите са изчислили също, че в бюджета на министерството са постъпили приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за бързите тестове за изследване на учениците.

От държавното обвинение отговориха за БТА, че бившият министър не е бил разследван. Прокурорската преписка е приключена с отказ да бъде образувано дело, защото няма престъпление. Това е станало още в края на януари. Решението на наблюдаващия прокурор е минало и през апелативната прокуратура, която също е на мнение, че няма основание да бъде започвано дело.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече