Business is booming.

Безобразие! 5,4 млн. лв. компенсации за неприети деца. Това са парите за две градини!

0

- Advertisement -

Над 5,4 млн. лв. компенсации е изплатила държавата на родители на неприети в детска градина деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас в София, Пловдив и Варна от началото на 2021 г., откакто действа мярката, до сега. Това показват данни на просветното министерство в отговор на въпроси на „Сега“.

Компенсациите за неприети в градина деца бяха въведени през 2021 г. заради недостига на места в забавачките, най-вече в трите най-големи града у нас – София, Пловдив и Варна. Средствата покриват реално направени от родителите разходи за частна детска градина или детегледачка, като има максимална месечна сума, която не бива да надхвърлят. Първоначално бяха заложени твърде строги условия, които впоследствие бяха облекчени. Сега данните на МОН показват, че с всеки следващ месец броят на компенсираните семейства расте.

Първият транш към родителите е бил за периода от 1 януари до 31 май 2021 г. – тогава са изплатени 547 хил. лв. за 438 деца в София, 417 лв. за едно дете в Пловдив и 733 лв. за едно дете във Варна. Тогава максималният размер на компенсацията е бил 291 лв. на месец. Вторият е за около 361 хил. лв. (за периода 1 юни – 14 септември 2021 г.), третият – за 333 хил. лв. (за 15 септември – 31 октомври 2021). Следват още 7 транша, като при всеки следващ сумата нараства, имайки предвид и увеличението на максималния размер на компенсацията – през април м.г. той се увеличава до 372 лв., а от лятото на 2022 г. – на 413 лв. Последният транш е най-голям – от 859 хил. лв. за 1076 деца от София и 7 деца от Пловдив за периода 1 ноември – 31 декември 2022 г. Или общо за компенсации на неприети в детска градини деца от 3-годишна възраст нагоре поради липса на места в тях са дадени над 5,4 млн. лв.

В сумата не се включват парите за компенсации на най-малките – до 3 години, които също бяха добавени в обхвата на мярката през юли м.г. и които се администрират от министерството на здравеопазването. И без тях обаче размерът й е значителен. За сравнение може да се посочи една от инвестициите на правителството за строеж на нови детски градини. През декември 2021 г. например МС гласува отпускането на 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради в общо 14 общини – Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Средствата бяха осигурени по програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. Грубите сметки показват, че с парите за компенсации е можело да се изградят поне две чисто нови детски градини или да се пристроят близо 10 корпуса към съществуващи сгради на детски градини, от които в последствие да се възползват много повече деца.

Тепърва по Плана за възстановяване ще се строят нови детски градини и училища. Предвидени са общо 80 млн. лв. – 53 млн. лв. за нови училища в София, Пловдив, Варна и Бургас и 26 млн .лв. – за поне 8 нови детски градини – в София. Това следва да стане не по-късно от 31 май 2026 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече