Business is booming.

Бившият шеф на КАТ-Благоевград с три обвинения

0

- Advertisement -

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу бившия шеф на КАТ в областния град Данаил Стоицов, съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвиняем за три престъпления – незаконно държане на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление с цел имотна облага и подкуп. Стоицов ще се изправи пред съда близо пет години, след като бе задържан при показна акция на МВР през май 2018 г. Тогава бе съобщено, че той и благоевградският бизнесмен Бойко Шарков са участвали в схема за получаване на подкупи срещу бърза регистрация на автомобили и получаване на „щастливи“ номера.

От прокуратурата допълват, че Данаил Стоицов е заемал длъжността „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Благоевград от 2016 г. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.

В хода на разследването е било установено, че в кабинета си началникът на КАТ в Благоевград е държал пистолет „Макаров“ и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Стоицов е нямал издадено надлежно разрешение по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В качеството си на началник сектор „Пътна полиция“ в отдел „Охранителна полиция“ той е имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

В периода февруари 2018 г. – май 2018 г. Данаил Стоицов в качеството си на длъжностно лице неколкократно нарушавал и не изпълнявал служебните си задължения. Разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи.

С действията си шефът на КАТ-Благоевград е целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР, от имуществен и неимуществен характер. Била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран авторитетът на съответните контролни органи, ощетени техните бюджети.

Същевременно Стоицов е поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

След ареста той е с наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече