Business is booming.

Видеонаблюдението на изборите ще ни струва 6,5 млн. лв.

0

- Advertisement -

Видеозаснемането на обработването на изборните резултати в секционните комисии ще става чрез смарт устройства, които приличат на телефон.

Това съобщи пред БНР главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров.

За устройствата, софтуера и обучението са предвидени 6,5 млн. лв.

„Мобилно устройство, на пръв поглед прилича на телефон, с тази разлика, че не може да провежда нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функция – видеозаснемане на процеса и извършването му в реално време.“

Със сканирането на QR код ще започне процесът по излъчване, обясни Петров. Предвидени са обучения за членовете на СИК чрез видеоклип, който ще бъде подготвен.

Устройствата трябва да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да започне реалната демонстрация на системата, заяви Ангел Петров.

160 лева е цената на едно устройство. Предвиден е достатъчен брой резервни устройства, стана ясно от казаното от главният секретар на Министерството на електронното управление.

Планират се няколко теста на устройствата за видеозаснемане.

„В деня на изборите всяко едно устройство ще бъде технически изправно.“

„Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно достижение на техниката. Всички параметри са актуални към днешна дата“, увери той. По думите му това означава, че могат да бъдат използвани през следващите 5 години.

Проблемът с наличието на интернет връзка е огромен. Има населени места с изключително ниско качество на покритието на мобилните оператори, отбеляза Ангел Петров.

В минимум 85 на сто от секциите няма да има проблем. В останалите 15% от секциите е твърде вероятно сигналът да не е с добро качество на излъчване. На тези места задължително трябва да се осигури видеозапис по преброяването на гласовете и съставянето на протокола, коментира Ангел Петров в предаването „Преди всички“.

„Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в реално време, ще свалим записите от тях“, посочи той.

Очаква се „засилен интерес“ от недобронамерени IT специалисти, затова страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специален режим, обяви още главният секретар на МЕУ.

„Очакваме множество на брой атаки към нея. Постарали сме се да я защитим по възможно най-добрия начин.“

Технически параметри

Изискванията за мобилните устройства са резолюция на камерата над 12 мегапиксела. Батерията трябва да издържа 8 часа. И последен модел софтуер – 2023 г., с нужните защити. Всичко това на цена около 160 лв. за устройство, показват приблизителните сметки. Трябва да бъде подсигурен високоскоростен интернет за излъчване на живо. А всеки избирател да може с един клик да наблюдава броенето в интернет. За всичко това фирмата изпълнител ще разполага с около 20 дни. Според министерството на електронното управление предварително проучване показва, че мисията е възможна. ИТ специалистите обаче го определиха като “много трудно изпълнима и рискова задача”, предава Нова тв.

Задачата ще бъде възложена на някой от мобилните оператори у нас. За да са сигурни, че изпълнението е възможно, от Министерството вече са направили предварително проучване с директно запитване към производител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече