Business is booming.

Опасни стоки дебнат отвсякъде. Как да се опазим калъф за телефон да не ни изгори

0

- Advertisement -

Можем ли да проверим за рискови за живота и здравето ни продукти?

За да минимизираме шанса да попаднем на опасна стока, е добре предварително да се информираме подробно за произхода, характеристиките и възможните рискове при употребата на даден продукт, преди да го закупим. Важно е и да работят механизмите за защита на потребителите от вредни за здравето и живота изделия.

Това коментира в сутрешния блок на телевизия Euronews Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ във връзка с неприятния инцедент, при който момиче получи изгаряния от изтекла течност от калъф за мобилен телефон.

„Трябва да проверим дали съответният продукт фигурира в поддържания от Европейската комисия регистър, който е част от системата за бързо известяване за доказано опасни стоки в Европейския съюз Safty Gate: https://bit.ly/3F0lGq6

В регистъра можем да правим справки по категории стоки. Първо, за да видим дали конкретна стока е там, защото е забранена, след като са направени необходимите изпитвания и се е оказало, че не отговаря на изискванията за безопасност. На следващо място, можем да разгледаме забранени продукти от същия вид какви рискове крият. Така ще се ориентираме по-добре дали това, което се каним да си купим, може да крие риск за нас и при обичайната му употреба, но и във взаимодействието му с други продукти“, обясни тя.

В студиото на „Добро утро, Европа“ Габриела Руменова обърна внимание и на факта, че един продукт сам по себе си може да не е опасен, но да стане такъв при определени обстоятелства. „Когато говорим за калъфите за телефони, трябва да бъдем внимателни и да следим дали самите устройства работят изправно. И още един акцент – предстоят топлите месеци, много пъти небрежно оставяме телефона си на слънцето, той се нагрява, взимаме го в ръцете си, поставяме го върху тялото си и това също е свързано с рискове около него и аксесоарите.“, допълни тя.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече