Business is booming.

Айде, честито! Банките вдигат таксите, въпреки рекордните печалби

0

- Advertisement -

Въпреки рекордната печалба от 2.1 млрд. лв. за изминалата година и активното кредитиране, банковата система у нас продължава да вдига таксите на услугите, които предлага за граждани и фирми.

Нова вълна от корекции в тарифите за физически лица предприемат от февруари, март и април няколко банки в страната, съобщава Сега.

От 20 февруари Банка ДСК вдига цената на част от най-ползваните от гражданите банкови услуги. Вдига се таксата за откриване на сметка на гише – това вече ще струва 6 лева, а не 4 лв.. Месечната такса за поддържка на сметка с дебитна карта към нея се вдига до 2,74 лева при 2,60 лв. сега, а без дебитна карта услугата поскъпва с 50 ст до 4,89 лева. Обслужването на безсрочен депозит става 3,91 лева на месец от 3,50 лева сега. Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лв. на 2,74 лева.

Поскъпва още тегленето на пари от каса – банката ще прибира не 0.6% от изтеглената сума, а 0.7%, но не по-малко от 7 лева. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, но не по-малко от 5 евро.  Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари – сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме в левове, но се вдига на  0,25%. От 0,3% на 0.35% се покачва и таксата за внасяне на суми в евро.

Доскоро безплатни услуги вече ще бъдат таксувани от Банка ДСК – например 10 лева ще струва закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на откриване.

От 6 март Пощенска банка въвежда такса за внасяне на пари през банкомат. Досега тази услуга беше безплатна, но вече ще се таксува с 0.30 лв, но пак остава доста по-ниска от таксата за внасяне на пари в брой на гише.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта вече ще струва 5 лева, а не 4 лв. За теглене на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки ЦКБ ще прибира 0.6% от суми над 2000 лева, а не 0,5% както сега. Вдига се и таксата за вътрешнобанкови и междубанкови преводи по сметки – от  3 на 3,50 лева. 

От април промени ще има и за клиентите на Първа инвестиционна банка. Теглене от пари от банкомат на ПИБ за клиенти на банката вече ще бъде таксувано с 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата. Променя се и таксата за трансакции, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата. ПИБ вече ще начислява и такса при внасяне на пари от банкомат – услуга, която в момента е безплатна. От банкомат на ПИБ с дебитна карта на банката таксата вече ще е 30 стотинки. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта. 

От началото на февруари и Българо-американска кредитна банка оскъпи някои от своите услуги. Теглене на пари с дебитна карта от банкомат на банката вече струва 30 стотинки, а не 25 ст.. От чужд банкомат таксата вече е 1,20 лв. при 0,99 лв. преди това. Повишена е таксата при теглене на суми в лева или евро от гише.

ОББ обявиха тези дни, че предстои промяна на тарифата за клиентите на КВС Груп  (бивша Райфайзенбанк), във връзка с предстоящото обединение на двете банка. На сайта на ОББ обаче не са публикувани какви точно са промените, а единствено линк към тарифата на ОББ. Вероятно клиентите на КВС Груп изцяло ще преминат към тарифата на ОББ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече