Business is booming.

Бившият министър на енергетиката за обвиненията: Влиза се в предизборна кампания

0

- Advertisement -

„Това, което се казва – не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Това каза в „Здравей, България” по Нова тв бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов, на когото в сряда бяха повдигнати обвинения от прокуратурата.

Обвинени бяха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Причината – нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение – „подписка“.

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства”. „Причината да се спре газът за България и на Полша е, че тогава изтичаха договорите и на двете държави”, твърди той.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури. „Ако „МЕД Енерджи” са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на „Булгаргаз”? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като „МЕД” и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на „Булгаргаз”, посочи още ексминистърът.

По думите на Николов обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото. „Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания”, смята той. Бившият енергиен министър обяви, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече