Business is booming.

България изтегли посланика ни от Северна Македония

0

- Advertisement -

България изтегли временно посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов заради „сериозната ситуация по отношение правата на българите там и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци“.

Ангелов ще се върне обратно в Скопие едва когато видим реален напредък в борбата на съседката ни срещу езика на омразата и бъдат задържани както извършителите на нападенията срещу български клубове, така и срещу Християн Пендиков, стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. „Ще остане тук за консултации, докато не видим признаци за промяна в Скопие, заяви Милков.

„Това е знак на твърдо отношение, че така не може да продължава“, обясни министърът.

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за консултации и бе изслушан от външната комисия в Народното събрание. След това той и външният министър дадоха изявление пред медиите.

„Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени“, заяви служебният министър на външните работи . „Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента председателства“, добави Милков.

„Нещата не могат да продължават така, както бяха, това не е продуктивният подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава“, каза още министърът на външните работи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече