Business is booming.

Симеон Дянков: Едва ли ще влезем в еврозоната през 2024 г.

0

- Advertisement -

Бившият финансов министър Симеон Дянков потвърди вече многократно изразяваното (включително и от него) експертно становище, че лихвите по кредитите у нас ще тръгнат нагоре още през февруари-март.

„Европейската централна банка почерни празниците на всички финансисти в самия край на декември 2022 г., като излезе с мнение, че ще увеличават основния лихвения процент, защото все още не сме излезли от кризата“, отбеляза по bTV Дянков.

Идеята е да се прибира ликвидност от пазара. Това според него означава, че между февруари и май ще има скок от около 2 процентни пункта и ще се увеличат всички лихви, включително тези в България.

„Идния понеделник ще бъдат изнесени данните за декември 2022 г. Очаквам, че и там ще видим леко намаляване на инфлацията. Това, което ние финансистите гледаме, е сравнението с другите страни. В еврозоната вече излязоха данните – там се отчита леко намаляване. Това се вижда и от данните за САЩ, където инфлацията намалява рязко, т.е. с около 6% (6,5% през декември по окончателни данни – б.р.) – нещо, за което ние само можем да си мечтаем“, коментира Дянков.

И отново каза, че е малко вероятно да влезем в еврозоната през 2024 г. „с тази двуцифрена инфлация (16,9% през ноември – б.р.), макар че през последните месеци служебното правителство успя да свие дефицита. Освен това на България ѝ трябва редовно правителство“.

„Ще видим едноцифрена инфлация чак към края на 2023 г. Все още не сме готови за по-ниска инфлация, така че може би някъде през есента. Миналата година беше на година на повишаване на цените на енергийните продукти, транспорта и храните. Там по-скоро е тенденциите за намаляване на инфлацията. Но пък минималната работна заплата се увеличи и основната инфлацията ще се вдигне“, изтъкна Симеон Дянков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече