Business is booming.

Доц. Кунчев с мрачна прогноза: След китайската Нова година ще има ръст на ковид

0

- Advertisement -

България е в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Това обяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„За момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане“, увери той.

„Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичният щам, той си се развива, независимо от температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно“, коментира Кунчев.

„Заболеваемостта през януари ще продължи да се увеличава, в Турция и Румъния е по-висока в момента“, прогнозира епидемиологът.

„Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси, става неприятна смес“, коментира Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

Той предрече и ръст на коронавируса заради китайската Нова година, когато китайците тръгват да пътуват по целия свят.

„От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще доведе до преселения на маса хора. Говорим за милиони, което ще ускори разпространението на COVID-19. Добрата новина е, че този щам не е толкова смъртоносен. Лекарите ни са много по-опитни“, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му не подлежи на съмнение, че имунизираният е много по-предпазен дори от преболедувалия. Според него ваксинационната кампания трябва да бъде подновена.

Пикът на респираторния синцитиалния вирус, който предшестваше грипа, е бил около празниците. Той засяга предимно малки деца.

„Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница“, поясни Кунчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече