Business is booming.

Вдигат минималната заплата на 780 лв.

0

- Advertisement -

Минималната работна заплата от 1 януари да стане 780 лева определи със свое решение днес Министерският съвет. Това обяви на брифинг вицепремиерът по социалната политика Лазар Лазаров.

780 лева е актуализирано предложение на Лазаров. По-рано той предложи минимално възнаграждение от 770 лева.

Но и тези 770 лева се сториха много на финансовия министър Росица Велкова, която настояваше този размер да влезе в сила от юли 2023 г. 

Минимална работна заплата получават около 500 хил. работници и служители. 

Ревизията от 10 лева Лазаров лансира на последния за годината Тристранен съвет, провел се на 22 декември. Тогава социалният министър коментира, че така се дава възможност „новият размер на минималната работна заплата да изпълни две функции – икономическа и социална“. Лазаров обясни, че предвиденото увеличение (до 780 лева) възлиза на около 8,5% спрямо сегашния размер от 710 лв., утвърден от 1 април 2022 г. и всъщност предложен първоначално с удължителния закон за бюджета.

Увеличението покрива инфлацията, установена с индекса на потребителските цени, смята Лазар Лазаров.

Синдикатите настояваха за минимална заплата от 850 лв., като такова равнище ще е достатъчен механизъм за компенсиране на „изядените от инфлацията“ доходи. 

Работодателските организации склониха на 780 лева, но те отдавна настояват за различен размер по браншове (икономически дейности). А 780-те лева може да бъде брутна минимална зааплата.

Както стана извести в парламента влезе предложение минималната заплата да стане брутна такава, но за животът му бе кратък. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече