Business is booming.

Доктор: В момента при личните лекари е страшно

0

- Advertisement -

В момента личните лекари са изключително натоварени, обясни пред БНР д-р Мирослав Спасов, който е личен лекар и педиатър.

Хората престанаха да се пазят и боледуват от обичайните респираторни инфекции и от някои необичайни, като варицелата, която не е характерна за този сезон. Скарлатина имаме предоволно. В детските градини цели групи се поставят под карантина. Това не е нова болест. Трябва да се назначи адекватно лечение. Няма регистрирани смъртни случаи“.

Грипът също не е нещо непознато, напомни той, въпреки че по време на пандемията от ковид, случаите бяха намалели драстично.

„Пациентът може да посочи буквално часа, в който се е разболял при грипа. Инкубационният период е изключително кратък – 24 часа.

Маските могат да ни спасят от грип. По време на пандемията, когато ги носехме, честотата на респираторните инфекции беше намалява, почти нямахме такива пациенти в кабинетите. Сега е страшно“, разказа той.

Докторът напомни, че грипът е с продължително протичане, като посъветва хората да се имунизират и да не се самолекуват, за да не настъпят усложнения.

Не е късно за поставяне на противогрипни ваксини. Проблемът е, че няма такива в момента. Приложихме своевременно ваксините за възрастните хора. От 50 човека, които имунизирах, нямам нито един болен“.

В момента няма желание за поставяне на ковид ваксини, отчете още той. Когато има отделни желаещи пациенти, те се насочват към РЗИ.

Доктор Спасов посочи, че в аптечната мрежа има достатъчно противогрипни препарати, но липсват антибиотици.

„Една от компаниите, които ги внасят, се изтегли. Има недостиг и на лекарства за лечение на диабет. Хората се снабдяват от чужбина, основно от Турция. От там се внася и пулмикорт. В Турция той струва 9 лева, а в България – 35-40 . Там има заводи на фармацевтични производители и ниско ДДС“.

Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции, настоя той: „Те са необходими само при бактериални. Преценката за лечение с антибиотик трябва да е на лекар“.

Доктор Спасов посъветва при започване на вирусни симптоми-температура, главоболие, отпадналост и други, да се вземат препарати за понижаване на температурата и витамини, но ако до третия ден няма подобрение, да се потърси лекар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече