Business is booming.

Проф. Ива Христова: Има подем на респираторните заболявания

0

- Advertisement -

„Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не трябва да ни плаши, а да се пазим, за да не се заразим, да не заразим и другите“, каза за „Преди всички“ по БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести във връзка със случаи и на свински грип у нас.

„Помагат противоепидемичните мерки, а сега има и подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само на свински грип.

Това е нормално за сезона, но този път започна по-рано и с повече болни.

Водещо място с пъти по-често заразяване сред хората обаче има респираторният синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора.

При много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по- тежко, засегнато, за седмици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функция, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са потърпевши, защото нямат изработен имунитет, често са в групи в детските градини. Този вирус е водещ и в света. Мерките са родителите да отделят децата от големи групи хора, това са моите препоръки. Също не трябва да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, трябва при първи симптоми да се спре детето от контакт с другите деца.

Имаме два антивирусни препарата за този вирус, но противогрипните ваксини не ни предпазват от него“, поясни още проф. Христова.

Тя съобщи още, че на второ място по честота е риновирусът, също отново при деца. В момента има още аденовируси, паравируси и други.

„Сега е и моментът да се ваксиниране, не не късно, защото вълната ще е януари до март. Имаме още две седимици да се ваксинираме. Ваксини срещу грип да се произвеждат през цялата година е едно добро предложение. Водят се преговори за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в цял свят в момента. Вярно, че всяка година те не достигат, особено тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора“, допълни проф. Ива Христова за БНР.

Дали има връзка между Covid-19 и грипа сега, проф. Христова поясни, че коронавируса го има, макар и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, но това пак е естествено и не трябва да ни плаши.

Във връзка с бактериалната инфекция, причинена от бактериите стрептококи във Великобритания, проф. Христова изтъкна, че това води до повишаване на случаите на скарлатина.

За други западноевропейски страни, както и за България, няма данни за тази инфекция да се е разпространила засега.

Това е бактериална инфекция, която се лекува успешно и много добре с антибиотици.

У нас обаче също има подем на случаите на скарлатина, поясни още проф. Христова. Но специфично антивирусно лечение има за тези бактериални инфекции, което е най-същественото за хората, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече