Business is booming.

Мълния! Румен Радев наложи вето на промените на Изборния кодекс

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента най-съществените промени в Изборния кодекс, прокарани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС (пълният текст на ветото можете да прочетете тук). Това означава, че депутатите ще трябва наново да разгледат текстовете, предизвикали неодобрението на държавния глава.

За да бъде отхвърлено президентското вето, ще са необходими поне 121 депутатски гласа. „Хартиената коалиция“ със сигурност ще го атакува, особено след провала на проектокабинета „Габровски“, с което вероятността за нови предсрочни избори силно нарасна.

На първо място, в мотивите към ветото Радев посочва, че депутатите са оставили избирателите да определят начина си на гласуване – дали чрез хартия или чрез машини. Вместо това, смята президентът, законът трябва „императивно да го постанови според определени критерии“.

Според него с промените в кодекса се отдава значение на субективните предпочитания на избирателите под предлог, че те трябва да имат свобода на избор дали да гласуват с хартия или с машина. „Такава „свобода на избор” не може и не трябва да замества прилагането на общозадължителни правила, на които да се подчинява изборният процес“, твърди Радев. По тълкуванието на неговите юристи свободата на избор се отнася до волята на избирателите за кого да гласуват, а начинът на гласуване трябва императивно да се определя в закона.

Нещо повече – като се въвеждат два алтернативни начина за гласуване, се създават условия тайната на вота да бъде нарушена, смята президентът. „В зависимост от броя на избирателите, които ще гласуват по единия или по другия начин, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което само по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата алтернативни способа за гласуване“, пише във ветото.

Радев критикува и най-същественият момент в изборните промени – обезсмислянето на машинния вот чрез въвеждането на т.нар. бюлетини от машинно гласуване. Според него така се „подменя характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване“, тъй като резултатите от машинния вот ще се определят чрез броене на машинните бюлетини. Няма да има протоколи от машинното гласуване, няма да се ползват и данните за гласуването от флашките към устройствата.

„Машинното гласуване вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а е също гласуване с бюлетина, която обаче не е отпечатана от печатницата на Българската народна банка, а от машината в избирателната секция. Така се заличава природата и смисълът на машинното гласуване и отпада на практика „правото на избор“ на избирателя как да гласува“, коментира президентът. Радев допълва, че липсва и прецизност в законовите текстове, засягащи новите машинни бюлетини, което ще доведе до противоречия при прилагането на закона.

Той е недоволен и от начина, по който депутатите са разписали правото на достъп до изходния код на софтуера на машините. Извън последните 10 дни преди изборния ден липсва времево ограничение за достъпа; липсва и уредба, която да рамкира целта на осигуряването на достъп, както и на действията, които могат да се извършват с кода. Според Радев тук се нарушава и принципът на равенството пред закона, тъй като достъп до кода се дава само на парламентарните формации.

Радев смята също, че с промените се стеснява възможността на българите в чужбина да участват в съставите на секционните избирателни комисии. Причината е, че от закона отпадна възможността външно министерство да подкрепи предложения на българите по места за членове на секциите.

Президентът настоява и да не се прекратяват опитите за въвеждане на интернет гласуване, както ще стане, ако влязат в действие промените. „Парламентът зачерква с лека ръка немалкото усилия на държавата да създаде условия за подготовка и провеждане на такъв тип гласуване, което е измеримо в значителен финансов и административен ресурс“, счита той.

По-късно в кулоарите на НС председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова видя във ветото на президента шанс да се препотвърди тезата на герберите за ИК. „Смятам, че има достатъчно сериозна воля от парламентарните групи това вето да не бъде прието и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс“, заяви тя.

Според шефа на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров ветото на Румен Радев повтаря проблемите на ИК, повдигнати от ПП: „От една страна неравнопоставеност между машинното гласуване и хартията, от друга страна – липсата на гаранции за това, че вотът ще бъде отчетен правилно“, каза Гюров. И допълни, че ПП ще подкрепят ветото.

Нещо повече, според Гюров решението на президента е и добър знак, що се отнася до съставяне на правителство с втория мандат, който предстои да бъде получен от ПП.  „Това е добър знак и дава възможност на нашата парламентарна група и останалите парламентарни сили да отворим дискусията как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат. Изборният кодекс беше един от проблемите. Сега виждаме възможност да бъде преодолян, например със съставяне на временна комисия, която да изготви конкретни решения“, каза Гюров.

Водачът на БСП Корнелия Нинова заяви, че мотивите на президента „не звучат сериозно“. Партията й остава с непроменена позиция и ще гласува против ветото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече