Business is booming.

Трунд: Само 1/4 от българите харесват кабинета на Гълъб Донев

0

- Advertisement -

Малко над една четвърт (26%) от избирателите в България оценяват положително работата на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Това показва декемврийско проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на „24 часа“. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане”.

Други изводи на изследването е, че българите дават рекордно ниска оценка за работата на парламента. „През декември регистрираме рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента (9%), а 82% дават отрицателна оценка“, отбелязват от „Тренд“. Освен това симпатизантите на „Продължаваме промяната“ и Демократична България оттеглят подкрепата си от Радев. Електоралната картина пък е сходна от тази на последните избори. Българите оценяват 2022 г. като лоша година за България. Очакванията за следващата са песимистични. 

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври. 

ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. “Продължаваме промяната” държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и “Възраждане” (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от “Демократична България” с подкрепа от 7,3% и “Български възход” (4%). 

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За  малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.), сред които дяловете са обърнати –за два пъти повече годината е била лоша, отколкото добра.

44% са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече