Business is booming.

Вътрешният министър: Репортажът на „Скай нюз“ за границата е манипулация преди решението за Шенген

0

- Advertisement -

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в „Денят започва“ по БНТ по повод разследване на „Скай нюз“, в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

„Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна“, заяви Демерджиев.

Отхвърли обаче и двете тези като неверни – нито българската граница се преминава за 50 евро, нито „се стреля на месо“.

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване, са причинили в опитите си да преминат нелегално границата – ранен полицаи и потрошени стъкла.

„Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия“, заяви Демерджиев.Допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

Разслеедващият журналист и един от авторите на репортажа Мария Черешева заяви пред bTV, че има изключително много сигнали за насилие по границата ни.

„Журналистическият екип работи по темата още преди този инцидент. Поводът беше, че има изключително много сигнали за насилие по нашата граница. Същият консорциум е публикувал материали и за Хърватия, и за Гърция, и за Италия, и за Испания. Конкретният сигнал дойде от работата на италианска колежка“, коментира разследващият журналист Мария Черешева, която е част от екипа, който е работил по казуса.

„На едно от видеата се вижда как се отваря порта и няколко човека отиват към Турция, те са били върнати. Свързахме се със самия потърпевш, който се намира в Сирия, и с още един човек от групата, който е в европейска държава. Двамата не се познават. Те твърдят, че са вървели 5-6 часа в България и след това са върнати обратно на турска територия. МВР твърди, че веднага са били отблъснати, но кадрите показват друго“, коментира Черешева.

„Нашите данни за стрелба идват от тези двама души, които са независими един от друг. Свързахме се с бивш агент на ФБР, който има агенция за звуков анализ на доказателства в САЩ. Видеото беше изпратено, а звукът от изстрела – изолиран. анализът показва, че той идва от разстояние до 30 метра, от огнестрелно оръжие и е насочен към снимащото устройство, което прави запис на оградата на българската граница. На видеото се вижда, че се хвърлят камъни от бежанците и те го признават“, каза още разследващият журналист.

„На моя материал партнират 8 медии и в него позицията на МВР присъства, посочи още тя и попита защо у нас инцидентът на 3 октомври не е отразен по никакъв начин“.

Случаят е от 3 октомври. Видеото е заснето от мигранти, които опитват да преминат незаконно границата. Впоследствие сирийците се свързват с турски журналисти.

Простреляният Абдулах твърди, че български полицаи са стреляли по него. Българското министерство на вътрешните работи отрича и показа кадри на нападнат граничен полицай и пункт на гранична полиция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече