Business is booming.

Президентството си слага слънчеви панели за 165 951 лв.

0

- Advertisement -

Президентството дава 165 951 лв. без ДДС изграждане на фотоволтаична инсталация за собствени нужди на покрива на администрацията на бул. „Княз Александър Дондуков“ 2 в София, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Слънчевите панели ще са с мощност 90 kWp и ще се намират върху югозападен скат на сграда с площ 467 кв. м, пише Сега.

Комисията вече е избрала и оферта за обществената поръчка. От двамата кандидати, които са се явили, е спечелил този с по-високата предложена сума – „Глобал-Тест ЕООД“. Другата фирма „Дей Енерджи“ ЕООД се е състезавала с оферта за 137 750 лв. без ДДС, но е отстранена заради несъответствие с минималните технически изисквания на поръчката. Спечелилият участник е предложил да изгради фотоволтаична инсталация за 12 дни, а гаранционният срок на слънчевите панели да е 20 години.

Президентството не е единствената институция, която прави инвестиции във възобновяема енергия. Университетът за национално и световно стопанство също е обявил обществена поръчка изграждане на покривна фотоволтаична инсталация и такава на паркинг. Прогнозната стойност за двете е 2 879 063 лв. без ДДС. Целта е осигуряване на гарантирано намаляване на бъдещите финансови разходи за университета, чрез намаляване на употребяваната електроенергия от електропреносната мрежа, пише в документацията към поръчката. Общо за проекта се предвижда да бъдат монтирани 1476 панела с обща мощност 745 380 Wp.

Освен това изпълнителят се задължава да гарантира годишно производство на електроенергия за първата календарна година не по-малко от  657,093 МВч./г., а за всяка следваща година производството да не намалява повече от 2%. Цената на енергията следва да излиза 505 лв./MWh,  без ДДС. Срокът на договора за гаранцията е до 66 месеца, считано от въвеждане на обекта в експлоатация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече