Business is booming.

Все повече хора умират заради резистентност към антибиотици, българите са сред най-засегнатите

0

- Advertisement -

България е сред най-силно засегнатите от повишаващата се резистентност към антибиотици. 80% от антибиотиците в България през последните 2 години не е трябвало да бъдат изписвани, предупреждават от СЗО.

Броят на инфекциите и смъртните случаи, свързани с резистентност към антибиотици, расте. „Наблюдаваме тревожен ръст на смъртните случаи вследствие на инфекции с резистентни към антибиотици бактерии“, предупреждава Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ), цитиран от Дойче Веле. 

Хиляди умират в Европа всяка година заради резистентност

Според оценките на ЕЦПКЗ жертвите на годишна база в Европейския съюз са над 35 хиляди. Но има сериозна разлика в държавите – в Северна Европа регистрираните случаи на резистентност са най-малко, в Южна и Източна – най-много. 

Въздействието на антибиотиците върху здравето е сравнимо с това на грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН, заключва ЕЦПКЗ в свой доклад. Става въпрос за едно от най-големите здравни предизвикателства в Европа, посочва Амон.

Трябва да се положат повече усилия, за да се спре прилагането на антибиотици без необходимост, посочват от здравната институция на ЕС. Необходимо е да се подобрят и практиките за превенция и контрол на инфекциите, а властите трябва да подходят по-отговорно и ангажирано към темата. 

Употребата в България продължава да расте

България е сред най-засегнатите от този проблем. Страната е на първите две места в Европа както по употреба на антибиотици, така и по нива на антимикробната резистентност, предупредиха от българския Национален център по заразни и паразитни болести.

По време на пандемията употребата на антибиотици в България се повиши с 20%, а в останалите държави употребата им е намаляла с 30%, отчита доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По данни на СЗО през последните две години 80 на сто от антибиотиците, приемани в България, не е трябвало да бъдат изписвани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече