Business is booming.

България спира да настанява украински бежанци в хотели

0

- Advertisement -

Близо 10-месечната програма, с която България посрещаше украинските бежанци в хотели, даваше им възможност да ги избират и бе почти единствена в Европа с нея, приключи. Такава е равносметка след голямото чудене през последните седмици как точно да бъде организиран занапред подслонът.

В хотелите до 24 февруари могат да останат само хората, които до 31 октомври (после и до 15 ноември) са били настанени в тях по програмата. Вече държавната помощ за новопристигналите ще се осъществява чрез настаняване от представители на Националния съвет по миграция в държавни и общински бази. Решението за всичко това бе взето от правителството вчера. Никой не може да каже ще бъде ли подновена някога пак хотелската програма за новопристигналите. Зависи от множество фактори, включително интензивността на войната, общия бежански поток и конкретно към България. Но поне за следващите месеци е ясно, че всеки нов украински бежанец у нас, ако не може да се справи на свободен наем, ще бъде пратен в базите.

А след масираната атака над Украйна оня ден е възможно още сега да се усети наплив. „В момента очакванията са за много по-голяма вълна”, коментира вчера пред Нова телевизия депутатът от ПП Ивайло Шотев. Това би поставило под риск организацията по подслона, защото до момента не се знае точно нито кои са базите, нито подходящи ли са в тях условията за зимата (има сигнали за обратното). Преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че като временен пункт веднага след пристигането ще се ползва центърът в Елхово. Неправителствени организации и много граждани са против, защото условията във фургоните в Елхово не са добри. В момента в центъра има тридесетина души, очакващи да бъдат пратени към бази.

От друга страна, ако няма вълни, проблемът чисто количествено може да стане доста по-лесно управляем. Вчера държавният портал „България за Украйна“ отчете едва 8364 настанени. Ако цифрата е вярна, тоест не е временен резултат от актуалното разместване, е налице драстичен спад на подслонените – двоен спрямо старта на текущите неразбории (те започнаха на 31 октомври, когато бе обявен край на хотелската програма за всички; после бе даден гратисен период за напускане до 15 ноември, което финално отпадна за вече настанените). Цифрата би значела, че огромна част от подслонените са престанали да разчитат на държавата. 

НЕРАЗБОРИЯ СЛЕД НЕРАЗБОРИЯ

Правителственото решение дойде след неприсъствено заседание вчера вечерта, тоест към края на 16 ноември. Така организирането на настаняването изпадна в своеобразен вакуум от един ден, защото досегашните разпоредби важаха до 15-и. В резултат се повтори ситуацията от 1 ноември, когато също имаше период на неяснота – на редица места, включително държавни бази, храна отново не бе сервирана на украинците. Изумително е защо на фона на старите грешки кабинетът закъсня с решението.

Налице са още два любопитни момента. Първият: хотелската програма за досега настанените продължава без промяна на плащането от държавата към хотелиерите, което в общия случай е по 15 лв. за нощувка. Но хотелиерите отдавна твърдят, че сумата им е малка. Казусът вещае напрежение. Вторият любопитен момент е, че едно от изискванията за продължаване на програмата не е много ясно. То гласи: настанените през периода от 16.11.2022 г. до 24.02.2023 г. (трябва да…- б.а) продължават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г. Изречението най-вероятно означава, че настанените просто не бива да сменят хотела. Но така поднесено се разбира успоредно, че настаненият задължително трябва да остане до 24 февруари, за да важи програмата за него (което е абсурд, човекът може да излезе на свободен наем или да се прибере в Украйна). В крайна сметка не е ясно защо въобще не бива да сменя хотела, ако точно това значи изречението.

ЕДНО КЪМ ЕДНО  

Вчерашното решение на правителството относно програмата за държавна помощ за настаняване конкретно гласи

„Помощта ще се използва в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон, както и в обекти, за които са изпълнени кумулативно следните условия:

– са държавна собственост или общинска собственост, или собственост на публични предприятия, без оглед на правноорганизационната им форма;

– са места за настаняване, по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър;

– са посочени в списък, утвърден от Ръководителя на Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна, създадена със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 г. на министър-председателя.

Помощта ще се използва и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър – само за настанени лица, с предоставена временна закрила, за които кумулативно са изпълнени следните условия:

– към 31.10.2022 г. са се ползвали от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване;

– в периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. са продължили да се ползват от Програмата и за същия период са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г.;

– през периода от 16.11.2022 г. до 24.02.2023 г. продължават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка/подслон с размер на помощта от 15.00 лв. (петнадесет лева) без ДДС, респективно 16,35 лева (шестнадесет лева и тридесет и пет стотинки) с включен ДДС при ставка в размер на 9 % за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева (осемнадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20 % за некатегоризираните места за подслон.  Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

От 16.11.2022 г. настаняването на разселените лица с временна закрила се извършва само в обектите държавна или общинска собственост от Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна, създадена със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 г. на министър-председателя.

Въвежда се задължение за подаване на декларация за съответствие, подписана с квалифициран електронен подпис от законния представител на кандидата, чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg/“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече